Kupres

Mirko Kecman odnio titulu 'kosbaše'

03.07.2017.
u 11:27

Pod pokroviteljstvom općine Kupres i u organizaciji Javne ustanove za kulturu "Hrvatski dom" Kupres u nedjelju su na Kupreškom polju završni dani jedanaestog izdanja Cioff međunarodnog festivala "Dani kosidbe – Kupres BiH 2017."

Program Međunarodne smotre folklora i tradicionalne manifestacije otvorio je načelnik općine Kupres Milan Raštegorac - Komo. Na otvorenju su, uz ostale, nazočili predsjednik Vlade Hercegbosanske županije (HBŽ) Ivan Jozić s ministrima, u ime državnog tajnika  Središnjeg državnog Ureda za Hrvate izvan RH nazočila je konzulica RH u Mostaru Jadranka Modrić, posebni savjetnik za branitelje predsjednice RH Ante Deur, predsjednica CIOFF – a za BiH Anka Radić i predstavnici BH Komisije za UNESCO.

Pobjednik ovogodišnjih Dana kosidbe na Kupresu - Strljanica 2017. je Mirko Kecman - koji je odnio titulu "kosbaše". Drugo mjesto izborio je Vinko Čičak - Vinara, a treće mjesto Nedeljko Kerlec.

U sklopu manifestacije održano je i nadmetanje kosaca juniora u kojoj je pobijedio Vuk Vučković, drugo mjesto podijelili su Zoran Šarić i Mario Batinić, dok je treće mjesto izborio Aleksandar Banjac.

U ekipnom,  štafetnom, natjecanju prvo mjesto osvojila je ekipa iz Kupresa (Josip Čičak - Đođa, Ivo Ivković - Ćibara i Arnes Ramčić), drugo mjesto - ekipa iz Slovenije  i treće mjesto - ekipa iz Janja (Novi Sad)

 U programu manifestacije Dani kosidbe na Kupresu „Strljanica“ 2017. nastupile su folklorne skupine Cioff-ovog festivala iz Poljske, Latvije, Hrvatske, Portorika, HKD “Napredak” Kupres, muške izvorne grupe “Kupreški bećari” i dr.

 Inače,  manifestacija je organizirana u sklopu jedanaestog izdanje Cioff međunarodnog festivala započetog još 28. lipnja, pri čemu su u četiri dana održana četiri međunarodna koncerta narodnih plesova i pjesama u Kupresu, Čitluku i Bugojnu,  a uz domaće izvođače kao gosti nastupili su ansambli iz Poljske, Latvije, Hrvatske i Portorika.

U sklopu manifestacije organizirani su mimohodi sa pristiglim ansamblima na Kupresu i Bugojnu  te koncerti u Hrvatskom domu u Kupresu, vanjskim pozornicama u Vionici i Bugojnu kao i na otvorenoj pozornici prilikom završnog dana na Kupreškom polju.

Također je priređeno prvenstvo lovačkih udruga Hercegbosanskih županija u lovnom streljaštvu na Stolinu vrilu u Kupresu, kao i malonogometni turnir na Kupreškom polju odnosno Strljanici.

Festival je i ove godine organiziran uz Certifikat CIOFF-a i uz visoko pokroviteljstvo UNESCO-a.

Ovogodišnja poruka organizatora jeste očuvanje, zaštita i širenje nematerijalne kulturne baštine, očuvanje i iskazivanje regionalnog i lokalnog kulturnog identiteta, te odašiljanje pozitivne slike o Bosni i Hercegovini u svijetu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije