Forum gospodarstva u Orašju

Mišković: S komorama iz okruženja razmijeniti iskustva i uspostavili prekograničnu suradnju

25.10.2024.
u 10:11

Forum gospodarstva održan je u četvrtak u Orašju u organizaciji Gospodarske komore Posavske Županije (PŽ), a na kojem su sudjelovale gospodarske komore iz Srbije, Hrvatske i BiH. Forum je organiziran s ciljem predstavljanja gospodarstva Posavske Županije, a razmatrane su teme uspostave prekogranične suradnje i raspoloživosti radne kvalificirane snage. Predsjednik Gospodarske komore Posavske Županije Zvonko Mišković kazao je kako je spomenuti forum organiziran kako bi s komorama iz okruženja razmijenili iskustva i uspostavili prekograničnu suradnju.

- Tu smo da predstavimo gospodarstvo Posavske Županije, da kažemo što mi tu sve radimo, što bi još mogli uraditi i koliki su nam kapaciteti. Tako da znaju što mogu od naših poduzetnika tražiti, kupiti, napraviti razmjenu roba i ostalo. Drugo je jako bitno poglavlje prekogranične suradnje. Zato što Ministarstvo razvoja ima projekat prekogranične suradnje, stoga sve komore u sustavu blizu rijeke Save bi mogle napraviti odnosno urediti tu prekograničnu suradnju. Do sada je Europska unija u fondove davala za institucije odnosno za općine ili za komunalne radove ili za vodo radove međutim od ove godine je krenula i prekogranična suradnja u gospodarstvu. Već je jedan natječaj bio ove godine, to mala poduzeća, a sljedeće godine će to biti za srednja poduzeća. Treće vrlo bitno je raspoloživost radne kvalificirane snage. Znamo dobro da nam nedostaje jako puno radne snage i tu ćemo pokušati usuglasiti se s ovih deset komora gdje i kako i na koji način doći do radne snage – izjavio je Mišković

Tako je naveo primjer kako u Tuzli ima viška radne snage, a da u Orašju imaju neke druge viškove te planiraju organizirati predavanje  Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta ŽP kako napraviti prekvalifikaciju radne snage. ''Mi imamo dvije velike tvornice i potrebna je radna snaga'', izjavio je predsjednik Gospodarske komore Županije Posavske Zvonko Mišković.

Direktor Privredne komore iz Doboja Srećko Stojaković kako je kako  kako je stanje kod njih što se tiče radne snage teško odnosno da nedostaje radnika. ''Nedostaje radnika, uvoze se stranci, pa je ovo možda šansa da se i taj problem na određen način riješi'', poručio je Stojaković. Poslovni tajnik Županijske komore Slavonski Brod Tomislav Tekić također je kazao je Brodsko-posavska županija također traga za kvalitetnom radnom snagom. ''U Brodsko-posavskoj županiji u gospodarskoj situaciji dominira prerađivačka industrija, konkretno metaloprerađivačka industrija i trenutno ima velike potrebe za radnom snagom. Dakle, 25% kompletno bruto dodane vrijednosti upravo dolazi iz industrijske proizvodnje i evo nadam se da ćemo na ovome forumu pokušati doći do nekih rješenja kako bi upravo kvalitetnu radnu snagu razmijenili između naših zemalja'', rekao je Tekić.

Inače, Forumu gospodarstva nazočili su i ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja Posavske Županije Dragutin Živković, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva PŽ Mato Brkić, te gospodarstvenici s područja Posavske Županije. Na Forumu su sudjelovali predstavnici gospodarskih komora iz Slavonskog Broda, Požege, Vukovarsko-srijemske županije, te iz Sremske Mitrovice, Kikinde, Zenice, Tuzle, Doboja i Brčko Distrikta, objavila je Vlada

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?