Četiri brata iz Slipčića, mjesta nadomak Čitluka, imaju 280 ovaca, 30 koza i tri krave. Riječ je o Šćepi, Milenku, Nedjeljku i Miroslavu Blaževiću koji su se odlučili posvetiti stočarstvu, piše Večernji list BiH.
Proizvodnja mesa
Kako je upravo ovčarstvo važna grana stočarstva u mnogim zemljama, osobito u područjima gdje su zbog specifičnih geografskih i klimatskih uvjeta smanjene mogućnosti uzgoja drugih vrsta domaćih životinja, uputili smo se u Slipčiće želeći se iz prve ruke uvjeriti kakvo je stanje u tom mjestu udaljenom osam kilometara od Čitluka te oko 23 kilometra od Mostara poznatome po stočarstvu.
Naši domaćini Šćepo i Milenko upoznali su nas sa samim zaseokom Blaževići u Slipčićima.
Milenko je od ove godine u mirovini, a Miroslav radi na željeznici. Braća Blažević proizvode mlijeko, sir, maslac, mlaćenicu vrhunske kvalitete. Imaju i svoje vinograde i posebice odlično bijelo vino, popularnu žilavku. U svijetu, inače, ovce najviše uzgajaju zbog proizvodnje mesa, a ponajviše janjetine.
Tehnologija proizvodnje janjećeg mesa veoma je različita ne samo u pojedinim državama nego i u različitim područjima unutar iste države.
Računa se da jedna ovca godišnje proizvede od petsto do tisuću kilograma gnoja.
U posljednje vrijeme i u Bosni i Hercegovini ovce se uglavnom uzgajaju radi proizvodnje mesa, osobito zbog janjetine koja se najčešće konzumira nakon pečenja na ražnju. Mlijeko se prerađuje u sir na tradicionalan način ili industrijski u mljekarama.
Dio vune se prerađuje
Obiteljska gospodarstva i mljekare uglavnom prerađuju mlijeko u
različite vrste punomasnih polutvrdih ili tvrdih ovčjih sireva. Vuna nema neku veću ekonomsku važnost, jer se samo manji dio
prerađuje u domaćoj tekstilnoj industriji, dio sirove vune se izvozi, a određena količina završava u prirodi predstavljajući, nažalost,
problem u smislu onečišćavanja okoliša.
I dok su se braća Blažević odlučila posvetiti stočarstvu, i u ostalome dijelu Bosne i Hercegovine ljudi se sve više okreću uzgoju stoke, a proizvodnja mlijeka, sira i mlaćenice može postati i unosan posao jer sve više ljudi želi jesti zdravu domaću hranu. •