četverodnevni radni tjedan

Model koji se u svijetu sve više primjenjuje: Je li moguće uvođenje skraćenog radnog tjedna u BiH

radnici, industrija
ilustracija
19.09.2024.
u 20:30

Suština svakog radnog mjesta ionako treba biti učinak, pa ako se potreban posao može obaviti za kraće vrijeme i radnik imati više slobodnog vremena bez gubitka kvalitete ili obima proizvodnje, ne vidim nijedan razlog zašto to ne bi bilo izvedivo, kaže Gavran.

Dok se u Europi, ali i svijetu, sve više primjenjuje četverodnevni radni tjedan, u BiH se taj model gotovo i ne ispituje. Skraćivanje prosječnog radnog tjedna u europskim državama, uglavnom, odvija se kroz granske kolektivne ugovore i u skladu s mogućnostima i specifičnostima pojedinih djelatnosti.

Ima volje

Ekonomski stručnjak i analitičar Igor Gavran kaže za Avaz kako nema nikakvog razloga da BiH zaostaje za svijetom u tom pogledu, pa čak i da, kako navodi, ne prednjači, ako za tim ima volje i spremnosti.

Suština svakog radnog mjesta ionako treba biti učinak, pa ako se potreban posao može obaviti za kraće vrijeme i radnik imati više slobodnog vremena bez gubitka kvalitete ili obima proizvodnje, ne vidim nijedan razlog zašto to ne bi bilo izvedivo. Naravno, ako je riječ o nekom području gdje proces mora trajati svakodnevno, radni bi se dani rasporedili tako da ne rade svi ista četiri dana - objašnjava Gavran.

Nažalost, kako ističe, ovakav inovativan pristup zahtijeva mnogo kreativnije vlasti i poslodavce.

Kad je riječ o radnom vremenu i uvjetima rada, imamo samo potpuno pogrešnu kampanju zabrane rada trgovina nedjeljom koja koristi jedino određenim, visokoprofitabilnim poslodavcima. Također, rad od kuće trebao bi biti masovniji i svi ostali oblici fleksibilnosti - zaključuje Gavran.

Loša ekonomija

S druge strane, brojnim poslodavcima, pogotovo u realnom sektoru, taj model je neizvediv, pogotovo kada se uzme u obzir činjenica da je naša produktivnost na nivou ekonomije dosta niska i da je profitabilnost naših poduzeća slaba.

Ključno je napraviti značajan iskorak u podizanju razine produktivnosti, dostizanju višeg nivoa suvremenih tehnoloških rješenja i, naravno, razine automatizacije i digitalizacije, jer u tim područjima značajno zaostajemo za zemljama Europe - govori za Avaz Adnan Smailbegović, predsjednik UO Udruženja poslodavaca FBiH.

40 sati tjedno

BiH je jedna od zemalja s najdužim radnim tjednom u Europi. Radi se o 40 sati tjedno, osim ako zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije određeno kraće trajanje. Zanimljivo je da je Francuska 1998. godine zakonom skratila radni tjedan na 35 sati, nakon čega je uslijedilo pregovaranje poslodavaca i sindikata o tom pitanju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije