Nakon obilaska štandova s izloženim proizvodima, potražnje za tradicionalnim proizvodima posebice uštipcima pa tradicionalnih napjeva, dječjih radionica, plesa i pjesme…, razgovora s izlagačima i posjetiteljima, novinarski je dojam da se u našoj prošlosti kriju sadržaji budućnosti, piše Večernji list BiH.
Brojni gosti
Šušur na središnjem gradskom Trgu kralja Tomislava u Čapljini imao je u sebi dašak tradicije, pazarnih dana koji su se u vremenima konzumerizma istopili u tržnim centrima. Ponuđeni proizvodi s mirisom tradicije preko noći su postali “in”, stari znanci su se sretali, a došli su i gosti od Mostara do Neuma, od Stoca do Ljubuškog. - Ima tu ljudi koje prvi put vidim, koji su došli sa strane, dakle i njima je zanimljivo, što je najbolja preporuka - kaže nam Vlatko Maslać iz Višića kraj Čapljine. Prvim hercegovačkim festivalom hrane i običaja “Čapljina u tanjuru” bili su zadovoljni i izlagači tradicionalnih, kao i novih proizvoda od domaćih delicija - dobili su priliku pokazati sugrađanima i ljudima iz okolice proizvode na koje su ponosni. - Uvijek je dobro kada se nešto pozitivno događa, ali da ovoliko ljudi dođe, to je uspjeh i za manifestaciju i za organizatore - bio je komentar Antonija Matića iz vinarije “Vino Matić” iz Trebižata. Čapljinska tvrtka “Regius” koja se bavi proizvodnjom sušenog voća i povrća, sirupa za sokove, japanske jabuke... predstavila se paletom proizvoda. - Nama ja zadovoljstvo prezentirati svoje proizvode u svojoj Čapljini - kaže jedan od suvlasnika Toni Falak. Zadovoljstvo ukupnim dojmom nisu krili ni u OPG-u “Kapular” iz Zvirovića, također kod Čapljine. - Ovdje su suho voće, kantarionovo i maslačkovo ulje, kiseli proizvodi za zimnicu, 30-ak vrsta likera, vino - crno i bijelo, marmelada od smokava i jagoda, a trešnje su planule - kaže nam Vesna Kapular. Priču o ćupteru elaborirao je Matija Šajin iz Cima kod Mostara. Kaže nam da je, prema dosad poznatom, ćupter prvi put spomenut 1660. - To je zapis jednog Nijemca koji je tada posjetio Hercegovinu. Definirao ga je kao prirodni slatkiš od grožđanog soka. Davao se vitezovima nakon borbi kako bi što prije vratili snagu - rekao je. Po receptu Matijine bake ćupter pravi njegov otac. Bez obzira na to što su se uštipci pravili pod ovećim šatorom i u velikim posudama, “roba” se čekala u redu.
Od sataraša do suhog sira
Među gastronomskim delicijama bili su čorbanac, sataraš, suhi sir... Organizatori “Čapljine u tanjuru” su članovi kuharske udruge “Čapljina”. Pokrovitelj je bio Grad Čapljina, odnosno gradonačelnik dr. Smiljan Vidić.