Načelna podrška za ukidanje PDV-a na donirane lijekove, no potrebne su analize

lijekovi
Shutterstock
03.07.2024.
u 13:12

Hoće li doći do ukidanja poreza na dodanu vrijednost (PDV) na donirane lijekove, jedno je od pitanja oko kojih se vodi rasprava u javnom i medijskom prostoru, a iz posljednjeg stava Uprave za neizravno oporezivanje vidljivo je kako postoji načelna suglasnost da se ovo pitanje riješi. No, prije toga potrebno je urediti područje doniranja te jasno definirati tko može donirati, odnosno tko može biti primatelj.

Naime, u odgovoru koji je UNO uputio na zastupničko pitanje zastupnika u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Saše Magazinovića objašnjen je stav ove institucije na navedeno pitanje te je objašnjeno kako UNO u načelu podržava inicijativu za ukidanje PDV-a na donirane lijekove, posebno imajući u vidu kategoriju potencijalnih korisnika istih (socijalno ugrožene osobe i drugi).

No, prije nego bi se pokrenuo proces izmjene Zakona o PDV-u u navedenom cilju ukidanja ovoga poreza na donirane lijekove, potrebno je provesti nekoliko analiza, ali i zakonski urediti oblast doniranja lijekova i utvrditi jasna pravila u domeni sigurnosti upotrebe doniranih lijekova te točno definirati pojam "donirani lijekovi". Kao primjer za potonje pitanje naglasili su kako pod donirane lijekove ne bi trebali spadati suplementi i slično. Osim toga, kako su za Večernji list naveli iz UNO-a, smatraju kako je potrebno točno definirati tko može donirati lijekove, odnosno tko može biti primatelj doniranih lijekova te u kojem roku prije isteka eventualnog roka za upotrebu lijekovi mogu biti donirani.

Imajući u vidu navedeno, Uprava za neizravno oporezivanje BiH smatra da je prije pokretanja procedure za izmjenu Zakona o PDV-a i donošenja konačne odluke o ukidanju PDV-a na donirane lijekove potrebno ispitati moguće posljedice doniranih lijekova na zdravlje potencijalnih primatelja, odnosno propisati sigurnosni standard za doniranje, a sve kako se ne bi postigao protuučinak na zdravlje istih. Također, osvrnuli su se ovom prilikom i na financijske posljedice te su naglasili kako je Uprava za neizravno oporezivanje stava da bi eventualno ukidanje PDV-a na donirane lijekove u konačnici moglo izazvati cijeli niz inicijativa istog ili sličnog sadržaja te u slučaju usvajanja istih proizvesti negativne posljedice na jedinstveni račun, a time i na cjelokupnu fiskalnu stabilnost Bosne i Hercegovine. To se svakako, dodaju, ne smije ispustiti iz vida prije nego se pokrene izmjena Zakona o PDV-u. Kako piše Klix, Magazinović je zadovoljan odgovorom UNO-a jer smatra da su se njime stvorili uvjeti da na sljedećoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine uputi inicijativu za ukidanje PDV-a na donirane lijekove. Suglasan je pritom s konstatacijom UNO-a da je prije samog ukidanja PDV-a na donirane lijekove potrebno urediti oblast doniranja lijekova. Podsjećamo, sličnu inicijativu uputila je i zastupnica u Skupštini SŽ-a prof. dr. Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović u cilju da se regulira i uredi pitanje oslobađanja od plaćanja PDV-a na donirane lijekove u BiH. Svjedoci smo nedostatka lijekova za onkološke pacijente i ostala teška oboljenja te ogromne borbe tih pacijenata i traženja osnovnog ljudskog prava, a to je pravo na liječenje. U uređenim sustavima jedan dio problema rješava se kroz donaciju u lijekovima, navela je, uz ostalo, u svojoj inicijativi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije