Tiramisu je talijanska slastica s okusom kave, a ime joj dolazi od talijanskog tiramisù, što znači “pokupi me” ili “razveseli me”. Oko podrijetla ove slastice dan danas se lome koplja između dvije talijanske regije Veneto i Furlanija-Julijska krajina.
Prema nekim izvorima tiramisu datira iz 1960-ih iz regije Veneto, točnije “Le Beccherie” u Trevisu. Prema toj priči tiramisuprvi stvorio slastičar Roberto Linguanotto, vlasnik “Le Beccherie. Prema drugoj priči stvoren jwe potkraj 17. stoljeća u Sieni u čast velikog vojvode Cosima III.
Ponekad se tvrdi da Tiramisu ima afrodizijačko djelovanje i da je služen u javnim kućama u Trevisu, piše Dnevno.hr.
Tradicionalni tiramisu sadrži kratki popis sastojaka: piškote, žumanjci, šećer, kava, mascarpone sir, kakao u prahu i ponekad liker.
SASTOJCI: za 4 osobe
12 komada piškota
250 g mascarpone sira
2 jaja
70 gr šećera za kremu
4 čajne žličice nesscaffe u prahu
2 čajne žličice šećera za kavu
2 dcl vode za kavu
Kakao u prahu za posipanje
PRIPREMA:
Napraviti kavu i ohladiti je. Dok se kava hladi, umutiti žumanjke sa šećerom i dodati sir i miješati dok se masa ne ujednači.
Bjelanjak umutiti u čvrstu masu i ručno, špatulom umiješati u smjesu od sira i žumanjka.
Piškote složiti u posudu, izliti polovinu kreme, zatim ide drugi red piškota i ostatak kreme.
Po vrhu ukrasiti kakakom u prahu. Dobro ohladiti i servirati.