Revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH

Najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji će pokazati kako se čuva hrvatska baština u inozemstvu

05.07.2024.
u 10:46

Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini "Stećak" u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika i Kulturno informativnim centrom Tomislavgrad organizira jedanaestu po redu "Reviju tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske" koja će se održati od 8. do 14. srpnja. 

Pokrovitelji ovogodišnje revije su: Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlada Hercegbosanske županije, Grad Biograd na Moru i općina Tomislavgrad.

Kako je najavljeno, završna večer se održava 12. srpnja s početkom u 20 sati na Trgu gange i hajdučke družine u Tomislavgradu. Uvod u ovaj događaj je izbor najfotogeničnije sudionice Revije tradicijske odjeće i izbora za najljepšu Hrvaticu u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.

Na Facebook stranici Udruge "Stećak" predstavljena je 21 djevojka u tradicijskoj narodnoj nošnji, a glasovanje za najfotogeničniju započelo je 27. lipnja u 12 sati i traje do 12. srpnja 2024. godine u 17 sati. Inače, ovaj se projekt realizira uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlade Hercegbosanske županije, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Grada Biograda na Moru i općine Tomislavgrad.

Djevojke iz Zagreba kreću u ponedjeljak 8. srpnja u 14 sati prema Biogradu gdje će biti gošće Grada Biograda, te nakon zanimljivog programa i revije u Biogradu nastavljaju za Tomislavgrad. U Tomislavgradu osim finala samog događanja također je previđen bogat i vrijedan program za sudionice Revije. 

Cilj ovoga programa jest susret i povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta u svrhu promicanja naše zajedničke tradicijske kulture te upoznavanje i pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini, posebice u jačanju i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta.

Na dosadašnjim revijama i izboru sudjelovale su Hrvatice predstavnice hrvatskih iseljeničkih zajednica iz različitih europskih zemalja, ali i s drugih kontinenata od Sjeverne i Južne Amerike, Australije i Novog Zelanda kao i predstavnice hrvatskih manjinskih zajednica. Ove godine imamo 21 prijavljenu sudionicu koje dolaze iz cijeloga svijeta. Neke od njih,  po prvi put su u domovini svojih predaka i većinom nose nošnje iz tih krajeva.

Ljubav prema domovini ih je dovela na ovaj projekt a nošnjom će pokazati kako se čuva hrvatska baština u zemljama u kojima one žive. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?