Recept se sastoji od klasičnih sastojaka za cheesecake, ali razlikuje se po tome što nema podlogu i što se peče na visokoj temperaturi kojom se postiže naizgled "zagorena" korica.
Foto: Le Kolač
Basque Cheesecake
Sastojci:
- 282 g krem sira (Philadelphia, ABC, Vivis... bilo koji krem-sir koji možete naći u maloprodaji)
- 130 g kristal šećera
- 3 g vanilije (mahuna, pasta ili aroma)
- 14 g glatkog brašna
- 2 g soli
- 2 jaja
- 200 g slatkog vrhnja
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220 °C. Za to vrijeme mikserom povežite krem-sir, šećer i vaniliju, za to će vam biti potrebno nekoliko minuta. Zatim dodajte jaja, jedno po jedno i nastavite miješati. Dodajte suhe sastojke i na kraju slatko vrhnje. Zagrijte pleh u pećnici. Smjesu prebacite u kalup promjera 18 cm, obložen papirom za pečenje i pecite 20-25 minuta, ne dulje – kada je gotov, cheesecake treba imati smeđu koricu, ali se i dalje treba "treskati". Sredina treba ostati kremasta. Kada je kolač gotov, prije posluživanja dobro ga ohladite u kalupu.