Nastavlja se eksponencijalni rast zaražavanja, jedno oboljelo dijete može zaraziti 40 druge djece

Dva smrtna slučaja od ospica u BiH: Nakon Sarajeva, i u Zenici preminuo 18-godišnji mladić

ospice
Shutterstock
19.07.2024.
u 19:30

I dalje se nastavlja eksponencijalni rast zaražavanja ospicama, što znači da jedno oboljelo dijete može zaraziti četrdesetero druge djece

Nakon što je od ospica preminuo tinejdžer iz Sarajeva, ova nekad iskorijenjena bolest odnijela je još jedan mladi život u Bosni i Hercegovini. Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) prijavljen je prvi smrtni slučaj od ospica s područja Zeničko-dobojske županije. Potvrdio je to dr. Alis Kozica, pročelnik Službe za epidemiologiju i higijenu INZ-a. - Riječ je o muškoj osobi, rođenoj 2006. godine, iz Zenice, hospitaliziranoj u Županijskoj bolnici Zenica - rekao je dr. Kozica, piše Večernji list BiH.

Proglašena epidemija

- I dalje se nastavlja eksponencijalni rast zaražavanja ospicama, što znači da jedno oboljelo dijete može zaraziti četrdesetero druge djece. Za isto razdoblje cijepni obuhvat ciljane dobne skupine MRP cjepivom na području ZDŽ-a iznosi 37 posto, dok obuhvat drugih dobnih skupina (dopunske imunizacije) iznosi 46 posto. Da bi se spriječilo epidemiju, potrebno je u svakom naselju nastojati da se cijepi najmanje 95 posto djece koja nisu cijepljena - ističe dr. Kozica.

U ovoj županiji Vlada je proglasila epidemiju ospica. - Vlada ZDŽ-a je na svom zasjedanju službeno proglasila epidemiju ospica u županiji - kazao je nakon sjednice premijer Nezir Pivić. Epidemiju ospica proglasili su nakon podnesenog izvješća o epidemiološkoj situaciji ministrice zdravstva Aide Salčinović.

- Nažalost, eto, došli smo u situaciju da moramo proglasiti epidemiju ospica u ZDŽ-u jer se povećao broj zaraženih i što je to bolest koja se vrlo lako prenosi - kazao je Pivić. Javna ustanova Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica zahtjev za proglašenje epidemije Federalnom zavodu za javno zdravstvo uputila je 24. travnja ove godine, a na osnovi podataka koji su prikupljeni.

- Pregled pokazatelja epidemiološke situacije u ZDŽ-u pokazuje da je od 1. siječnja do 4. lipnja potvrđen ukupan broj od 379 oboljelih od ospica, a do 5. srpnja 913 te do 18. srpnja 1209 oboljelih. Institut je 4. srpnja proslijedio ovom ministarstvu stručno mišljenje Zavoda za javno zdravstvo FBiH od 28. lipnja o opravdanosti proglašenja epidemije ospica na području ZDŽ-a. Ministarstvu zdravstva ZDŽ-a 12. srpnja dostavljena je suglasnost Federalnog ministarstva zdravstva za proglašenje epidemije na području ZDŽ-a.

Imajući u vidu aktualnu epidemiološku situaciju, Ministarstvo zdravstva je s predstavnicima INZ-a usuglasilo protuepidemijske mjere te je zauzet zajednički stav da je u idućem razdoblju nužno i dalje aktivno pratiti epidemiološku situaciju s aspekta ospica, kao i da je nužno poduzeti aktivnosti u smjeru proglašenja epidemije ospica na području ZDŽ-a - kazala je za Fenu ministrica zdravstva ZDŽ-a Aida Salčinović. Na području te županije je jedno dijete iz Zavidovića prije mjesec dana na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu preminulo uslijed posljedica od bolesti velikog kašlja (pertusis), koji je u toj županiji registriran u 186 slučajeva (117 Zenica, Visoko 40...). Najteža situacija po pitanju ospica je u Zenici - 427, Kaknju - 424 i Visokom -175, dok je trenutačni reprodukcijski broj 33.

- Problem tako velikog porasta broja oboljelih od ospica, u biti, je loša procijepljenost djece, a cijepljenje je jedini izlaz iz epidemije. Potrebno je da, nakon cijepljenja djece, kolektivni imunitet bude 95%, a što nam je cilj postići do početka iduće školske godine. Došlo je do blagog pada, a reproduktivni broj je 33, što znači da se od jedne oboljele osobe mogu zaraziti 33 - kazala je Salčinović.

Na liječenju 100 pacijenata

Županijska bolnica Zenica, kazao je ravnatelj te ustanove Tarik Zulović, poduzela je ranije sve nužne korake na osiguranju uvjeta za liječenje pacijenata zaraženih ospicama, kojih je na odjelu trenutačno sedam. - Troje djece bilo je s težom kliničkom slikom, ali su sada svi bolje. Unatrag nekoliko mjeseci na našem Infektivnom odjelu imamo povećan broj pacijenata oboljelih od ospica. U proteklih 6-7 mjeseci pregledano je oko 1200, a na liječenju je zadržano oko 100 pacijenata - kazao je Zulović. Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo FBiH u četvrtak je potvrdila prvi smrtni slučaj od ospica. Riječ je o tinejdžeru rođenom 2006. iz Sarajeva koji nije bio cijepljen. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije