Nakon što je nastava 2. rujna počela u sedam od deset županija u FBiH te u RS-u

Nastava u HNŽ-u, ZHŽ-u i PŽ-u počinje u ponedjeljak, kraći sati u RS-u zbog vrućine

08.09.2024.
u 10:46

Nakon što je 2. rujna u sedam od deset županija i Republici Srpskoj počela nastava u osnovnim i srednjim školama, u ponedjeljak, 9. rujna, u klupe sjedaju i učenici u ostale tri županije - Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj i Posavskoj županiji.

S 45 na 30 minuta

Nakon što je početak nastave u HNŽ-u, zbog vrućina, prolongiran s 2. na 9. rujna, početak nove školske godine bio je pod znakom pitanja jer su sindikati najavili štrajk. Međutim, Općinski sud u Mostaru u četvrtak je odredio privremenu mjeru osiguranja u skladu s kojom generalni štrajk prosvjetnih djelatnika s prostora HNŽ-a nije zakonit. To znači da će nastava u svim osnovnim i srednjim školama HNŽ-a početi u ponedjeljak, 9. rujna. I dok su u Hercegovini početak školske godine odgodili za tjedan dana zbog vrućina, u RS-u je nekoliko osnovnih, ali i srednjih škola, uglavnom u Banjoj Luci, zbog visokih temperatura odlučilo skratiti sate s 45 na 30 minuta, i to većinom u drugoj smjeni. Neke su se čak i službeno po tom pitanju obratile i Ministarstvu prosvjete i kulture RS-a, a jedna od njih je OŠ "Jovan Cvijić" Banja Luka. Mila Čudić, ravnateljica ove škole, kazala je za Nezavisne da su uputili zahtjev nadležnom ministarstvu da se zbog visokih temperatura skrate sati. - Jedan dan ravnatelj škole može samoinicijativno donijeti odluku da skrati sate, a za više dana treba nam suglasnost resornog ministarstva, tako da mi sada čekamo odgovor od njih jer je nemoguće provoditi nastavu u ovakvim uvjetima - kazala je Čudić i dodala da je u drugoj smjeni učenicima, ali i nastavnicima jako teško držati nastavu i održati koncentraciju. Da, osim osnovaca, i srednjoškolci zbog vrućina idu kući ranije - kaže i Sonja Tomaš, ravnateljica Ekonomske škole u Banjoj Luci. - Naša škola nema klima-uređaj te iz dana u dan pratimo situaciju što se tiče temperature zraka. Prva smjena ima sate koji traju po 45 minuta, a u drugoj smjeni, ako ima potrebe, znamo skratiti posljednja dva sata na po 30 minuta - kazala je Tomaš.

Torbe i školski pribor

Predsjednica Vlade HNŽ-a Marija Buhač i županijski ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Milenko Bevanda u petak su u Centru za socijalni rad Grada Mostara uručili školske torbe i prateći pribor učenicima iz socijalno ugroženih obitelji s područja Grada Mostara. Vlada HNŽ-a je preko Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi osigurala nabavu ukupno 1000 kompleta torbi i školskoga pribora za učenike osnovnih škola iz socijalno ugroženih obitelji, a osim u Mostaru, bit će podijeljeni i u centrima za socijalni rad ostalih jedinica lokalne samouprave HNŽ-a. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?