Banana bread

Ne bacajte prezrele banane, za ovaj jednostavan i ukusan kolač one su baš idealne

Profimedia
12.01.2021.
u 07:06

Kruh s bananom ili banana bread s razlogom je američki klasik među kolačima, jednostavan i preukusan, a i savršen razlog da one prezrele banane ne završe u smeću. Bonus je i što za njegovu pripremu trebate izdvojiti svega 10 minuta

Ovaj kolač je zahvalan i iz razloga što sve sastojke vjerojatno u svakom trenutku imate u svojoj kuhinji, a jedino na što trebate paziti je da banane budu prezrele. Banana bread je naime najbolji kad su banane prezrele i tamno smeđe kore, piše Tportal.hr. 

Potrebni sastojci:

110 g maslaca
2 velika jaja
130 g smeđeg šećera
60 ml mlijeka
žličica ekstrakta do vanilije
3 prezrele banane
1 žličica sode bikarobne
prstohvat soli
pola šalice nasjeckanih badema, oraha ili lješnjaka...
100 g nasjeckane tamne čokolade
250 g brašna

Priprema
Zagrijte pećnicu na 180°C, a duguljasti kalup obložite papirom za pečenje.

Izmiksajte maslac (sobne temperature) sa šećerom te mu nakon nekoliko minuta dodajte jaja i nastavite s miksanjem sve dok smjesa ne postane glatka.

Sad u smjesu dodajte mlijeko i ekstrakt vanilije te još jednom dobro izmiješajte.

Banane zgnječite vilicom i dodajte u smjesu.

U posebnoj zdjeli izmiješajte suhe sastojke: brašno, sol i sodu bikarbonu te ih dodajte u smjesu. Silikonskom spatulom nježno sve izmiješajte dok se sastojci ne sjedine, a brašno ne bude više vidljivo.

Na kraju u smjesu dodajte po želji nasjeckanu tamnu čokoladu i/ili orašaste plodove i još jednom nježno izmiješajte.

Smjesu istresite u pripremljeni kalup i pecite 50 do 65 minuta. Vrh kolača mora biti karameliziran i tamno smeđe boje, a čačkalica kad je zabodete i izvadite iz kolača mora biti suha. Vrijeme pečenja ovisi naime o vlažnosti i količini šećera u bananama pa je najbolje da nakon 50 minuta pečenja svako 5 minuta provjeravajte kolač.

Ostavite kolač barem 20-ak minuta u kalupu da se polako hladi kako biste ga lakše izvadili.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije