Enormna poskupljenja

Nekad sitne dječje radosti, poput čokolade, meda ili džema, postale su luksuz

27.10.2024.
u 07:35

U BiH su na snazi poskupljenja gotovo svih roba i usluga, a građane najviše brinu skokovi cijena hrane

Cijene prehrambenih proizvoda u 2023. godini u BiH iznosile su 85 posto od prosjeka Europske unije, pokazuju podaci Eurostata, ureda EU-a zaduženog za statistiku.

Kako se navodi u konačnim podacima ove statističke institucije u okviru projekta “Paritet kupovne moći”, razina cijena hrane i bezalkoholnih pića u prošloj godini u BiH iznosila je 85 posto od prosjeka EU-a. U BiH razina cijena je 58 posto od europskog prosjeka, dok su nam plaće daleko od onih europskih.

U BiH su na snazi poskupljenja gotovo svih roba i usluga, a građane najviše brinu skokovi cijena hrane. Iako nije riječ o osnovnoj namirnici, mnogi su razočarani i poskupljenjem čokolade, čije su cijene unatrag samo nekoliko godina eksplodirale. Prema službenoj statistici, kilogram mliječne čokolade u RS-u u kolovozu je u prosjeku koštao čak 25 KM. U usporedbi s istim mjesecom prošle godine, riječ je o poskupljenju od 5 KM. Čokolada je za godinu dana poskupjela za 35,3 posto.

Nažalost, i sitne dječje radosti postale su luksuz. Podsjetimo, kod nas su cijene posebno porasle od početka 2022. godine, nakon izbijanja rusko-ukrajinske krize. U kolovozu 2021. godine, kilogram mliječne čokolade koštao je 15,50 KM.

Za samo tri godine ova je poslastica poskupjela za gotovo 10 KM. U istom razdoblju skočile su i cijene meda i džema. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, kilogram džema u kolovozu 2021. koštao je 5 KM, dok je u kolovozu ove godine cijena porasla na 9 KM. Med je u prosjeku s 17,40 KM poskupio na 20 KM.

Cijene čokolada već u rujnu ponovno su značajno skočile. Razlog je navodno povećanje cijene kakaa na svjetskom tržištu, no nevjerojatno je da je za čokoladu sada potrebno izdvojiti više od 9 KM. Čokolada od 80 grama, koja je nekada koštala 1,80 KM, sada stoji između 2,40 KM i 3,60 KM – rast od 100 posto. Za čokoladu s rižom od 220 grama sada se traži 9,10 KM, a mliječna čokolada iste gramaže također košta 9,10 KM.

I cijene meda nastavit će rasti. Preuranjeno proljeće, zatim kiše i na kraju ekstremne suše ostavile su pčelare u BiH, osobito u Hercegovini, gotovo bez prinosa. Već sada neki pčelari prodaju kilogram meda za 30 KM.

Poskupljenja se tu ne zaustavljaju. Od početka rusko-ukrajinske krize kilogram mljevene kave poskupio je za više od 6 KM, što je povećanje od gotovo 50 posto. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, kilogram mljevene kave u kolovozu 2021. koštao je 12,96 KM, dok je u kolovozu ove godine cijena porasla na 19,35 KM.

Porasle su i cijene kave u kafićima i restoranima. Prije tri godine, šalica kave koštala je 1,44 KM, dok je danas prosječna cijena u RS-u 2,15 KM – što je također povećanje od 50 posto.

Cijene brašna također će rasti, prema najavama za dodatnih 10 posto, što će dodatno opteretiti kućne proračune. Iako je godišnja stopa inflacije u kolovozu pala s 1,8 posto u srpnju na 1,3 posto, što je najniže od travnja 2021. godine, cijene proizvoda i usluga nastavljaju rasti.

Zbog dugotrajne ljetne suše i povećanog uvoza voća i povrća, cijene ovih proizvoda u BiH nastavit će rasti u nadolazećim mjesecima, što predstavlja dodatni udar na džepove građana.

Predstojeća zima mogla bi donijeti nove poteškoće većini građana, budući da se već sada naziru problemi s daljnjim rastom cijena. No, ono što najviše zabrinjava jest porast cijena hrane, koji će dodatno pogoršati ionako tešku situaciju za mnoge.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije