Neobičan kuglof kojeg moraš isprobati

20.10.2023.
u 16:03

Komad sočnog kuglofa i šalica čaja popravit će ti tmurni jesenski dan...

Sočan kuglof s intenzivnom notom cimeta savršen je odabir za kišne jesenske večeri ili sezonski obiteljski ručak. Priprema tijesta je brza i jednostavna, a ostatak posla morat ćeš prepustiti svojoj pećnici. Ovaj kuglof bit će dostatan za 10 porcija. Ostatak, ako ga uopće bude, možeš čuvati na sobnoj temperaturi u kutiji s poklopcem.

Istu smjesu možeš upotrijebiti i za pripremu muffina. Ako nemaš ni kalup za kuglof ni kalup za muffine, poslužit će i duguljasti kalup za kruh. 

Kuglof od batata 

Sastojci: 

- pire od 4 velika batata (cca 850 g) 
- 500 g šećera 
- 180 ml mlijeka 
- 180 ml ulja 
- 4 jaja (L) 
- 450 g glatkog brašna 
- 2 žličice sode 
- 1 žličica soli 
- 1 žličica muškatnog oraščića 
- 2 žličice cimeta 
- 1 žličica pimenta 
- 1/2 žličice praška za pecivo

Postupak: 

1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Veliki kalup za kuglof namasti pa ga pospi brašnom. 

2. Batat skuhaj pa ga zgnječi u pire s dvije žlice vode ili mlijeka.  

3. Pireu dodaj šećer, mlijeko i ulje pa izmiksaj. Dodaj jedno po jedno jaje i lagano miksaj. 
Ubaci mješavinu brašna, sode, praška za pecivo i svih začina. Izmiksaj pa prelij tijesto u pripremljeni kalup. 

4. Peci otprilike sat vremena pa provjeri čačkalicom je li kuglof pečen. Ako primijetiš da prebrzo poprima boju, pokrij listom aluminijske folije. 

5. Pusti da se kuglof hladi 15 minuta u kalupu, a zatim ga pažljivo izvrni na rešetku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?