značajne promjene u pogledu trgovine

Neradna nedjelja ide na odluku u Parlament, FBiH prikupila 6,4 milijarde maraka

trgovina, kasa
ilustracija
13.09.2024.
u 08:30

Uređuje se i trgovačka evidencija, praćenje trgovine i tržišta, zaštita potrošača, zatim zabrana ograničenja trgovine i privremene mjere ograničenja trgovine, kao i radno vrijeme u djelatnosti trgovine

U sklopu procesa koje provodi Federacija BiH, a koji donose značajne promjene i u pogledu trgovine i njezina uređenja, Vlada FBiH jučer je, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, utvrdila prijedlog Zakona o unutarnjoj trgovini, a koji donosi, uz ostalo, uvođenje neradne nedjelje u prodajnim objektima, s iznimkom pekarnica, cvjećarnica, trgovina u sklopu benzinskih crpki i slično.

Ovo zakonsko rješenje federalna je Vlada u formi nacrta utvrdila i uputila u parlamentarnu proceduru u prosincu prošle godine, a isto su oba doma Parlamenta FBiH na sjednicama u travnju i svibnju prihvatila, a potom je Federalno ministarstvo provelo nužne javne rasprave. Predlagač u obrazloženju napominje da se novim zakonom dodatno uređuju postupanja i obveze trgovaca, a na potpuniji način uređuju se i pitanja od značaja za potrošače (odobravanje popusta, prodaja sa sniženom cijenom).

Uvodi se i suvremena nomenklatura te klasifikacija oblika i načina trgovine, kao i novi instituti (posebne tržišne institucije i slično), a u cilju razvoja tržišne konkurencije i ravnopravnosti trgovaca. Uređuje se i trgovačka evidencija, praćenje trgovine i tržišta, zaštita potrošača, zatim zabrana ograničenja trgovine i privremene mjere ograničenja trgovine, kao i radno vrijeme u djelatnosti trgovine. S tim u vezi propisuje se da radno vrijeme prodajnih objekata određuje trgovac u razdoblju od ponedjeljka do subote u ukupnom trajanju od 90 sati tjedno te da su prodajni objekti zatvoreni nedjeljom i u dane praznika.

Precizirano je da Vlada Federacije BiH ili resorno ministarstvo odlukom ili uredbom određuju koji su praznici neradni u Federaciji BiH, kao i da se odlukom može odrediti koji su prodajni objekti dužni raditi u vrijeme praznika. Ove odredbe o radnom vremenu ne primjenjuju se na cvjećarnice, pekarnice, suvenirnice, objekte tradicionalnih i starih obrta, kao ni na prodajne objekte koji su unutar ili su dio željezničkih i autobusnih kolodvora i zračnih luka, benzinskih crpki, bolnica, hotela, prostora kulturnih i vjerskih objekata, muzeja i parkova prirode, groblja i specijaliziranih prodavaonica vezanih uz prodaju na grobljima.

Ne primjenjuju se ni na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima, stolovima i u boksovima na tržnicama i izvan tržnica na malo, kao ni prigodnu prodaju u sklopu sajmova, priredbi i izložbi, zatim putem elektroničkih prodavaonica, automata, kao i prodaju u proizvodnim objektima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Od ostalih tema na sjednici Vlade, a koje su vezane uz ekonomsku situaciju, treba navesti kako je primljeno na znanje konsolidirano izvješće o izvršenju proračuna FBiH, županija i općina te financijskih planova izvanproračunskih fondova FBiH za razdoblje prvih pola godine.

Dokument pokazuje značajan rast prihoda koji su ostvareni u iznosu od 6 milijardi i 460,5 milijuna KM, a što je za 8,7 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ukupni konsolidirani rashodi ostvareni su u iznosu od 5,756 mlrd. KM, što je za 12,3 posto više u odnosu na isto razdoblje 2023. godine. Važno je za napomenuti kako su u ovom razdoblju sve razine vlasti ostvarile pozitivan financijski rezultat u iznosu od 390,4 milijuna KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije