razlog povezan s proizvodnjom

Nestašica antibiotika, Klavocina neće biti do idućeg ljeta, i u BiH poremećaji na tržištu

11.09.2024.
u 19:48

Farmaceutska tvrtka Pliva prijavila je Agenciji za lijekove i medicinske proizvode nestašicu antibiotika Klavocin.

Riječ je o seriji lijeka Klavocin DT 875 mg/125 mg tablete za oralnu suspenziju/raspadljive tablete za usta. Iz Plive navode kako tog lijeka neće biti sve do početka srpnja iduće godine iz razloga povezanih s proizvodnjom. Klavocin sadrži dvije djelatne tvari - amoksicilin i klavulansku kiselinu, a najčešće se koristi kod odraslih i djece za liječenje infekcije srednjeg uha i sinusa, dišnih putova, mokraćnih putova, kože i mekih tkiva, uključujući infekcije zuba i desni te kostiju i zglobova. Jedan je od najčešće korištenih antibiotika. I BiH se tijekom ove godine suočavala s nestašicom lijekova.

Tako je na početku godine iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH rečeno da se BiH suočava s nestašicom više od 25 vrsta lijekova, a kako je kazala Nataša Grubiša, ravnateljica Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, u najvećoj mjeri radilo se o privremenoj nestašici, najčešće iz komercijalnih razloga, odnosno zbog promjene uvoznika i distributera. Privremeni prekid distribucije lijeka na tržištu BiH odnosio se tada se na sljedeće lijekove: Bonviva 150 mg i Bonviva rastvor za injekciju 3 mg/3mL, Norditropin 10 mg (usporena proizvodnja), Zyprexa 5 mg i 10 mg, Plavix 75 mg, Lorsilan 1 mg i 2,5 mg (zastoj u proizvodnji zbog reorganizacije), kalcijev folinat 10 mg (kasni proizvodnja za BiH zbog reorganizacije proizvodnje), Monopin 4 mg, Oktreotid 20 mg i 30 mg i Peremetreksed (isporuka kasni zbog prekida u globalnom lancu opskrbe), Arcoxia tableta 90 mg i 60 mg, Elocom mast 1 mg i krema 1 mg, Triderm 0,5 mg, Singulair 4 mg i Singulair junior (gume za žvakanje) 5 mg, Fosamax T 70 mg, Carboplasin 50 mg. Trajni prekid prometa za tržište BiH odnosio se na tri lijeka: Granocyte 34 (prekid proizvodnje za sva tržišta), sve vrste lijeka Prilen AM, za koji je proizvođač Pliva iz Hrvatske donio odluku da ga više ne proizvodi za tržište BiH, te Abuxar 120 mg. U ožujku je i u BiH bilo problema s nestašicom antibiotika.

Naime, tada u ljekarnama nije bilo antibiotika Ospen i bila je riječ o privremenoj nestašici. Stanovnici BiH jedno vrijeme nisu mogli kupiti ni lijek Amitriptilin koji se koristi za liječenje velikog depresivnog poremećaja kod odraslih, neuropatske boli kod odraslih, profilaktičko liječenje kronične tenzijske glavobolje kod odraslih, profilaktičko liječenje migrene kod odraslih, kao i liječenje noćne enureze kod djece u dobi od šest godina i više nakon što je isključena organska patologija. Za razliku od ova dva lijeka koja su se nakon izvjesnog vremena ponovno našla na policama ljekarni u BiH, lijek Maprotilin proizvođač je trajno povukao s bh. tržišta. I on se ubraja u skupinu antidepresiva.

Prijavljen je i trajni prekid opskrbe lijekom hormona rasta Somatropin te je zamijenjen drugim proizvođačem. Somatropin je hormon koji kod djece s njegovom nedostatnom proizvodnjom u tijelu stimulira linearni rast i povećava brzinu rasta, objasnili su iz Agencije. U srpnju se na popisu nestašice lijekova našao Trulicity, lijek za dijabetičare, i nije ga bilo na području cijele BiH. - Riječ je o inzulinu koji je svakom pacijentu strogo propisan i teško mu je odrediti adekvatnu zamjenu - kazali su farmaceuti. Kao razlozi za poremećaje u opskrbi lijekovima navode se problemi u procesu proizvodnje, nabavi aktivnih supstancija i sirovina, materijala za pakiranje... 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije