Za subvencioniranje prve nekretnine planiran iznos od 220.000 KM

Neum poduzeo mjere, mladim obiteljima i samohranim roditeljima pomoć pri kupnji prve nekretnine

Neum
Grgo Jelavic/PIXSELL
01.06.2024.
u 13:07

Ovo je prvi put da se u Neumu pristupa pomaganju i podupiranju mladim obiteljima i samohranim roditeljima u ostvarivanju stambenih potreba, što je za svaku pohvalu

Općina Neum poduzima mjere kojima će pomoći mladim ljudima u rješavanju stambenog pitanja, što je jedan od važnih uvjeta za odluku o ostanku u rodnom kraju i širenju obitelji... Nedavno je Općinsko vijeće Neum usvojilo odluku o subvencioniranju prve nekretnine za mlade obitelji i samohrane roditelje u ovoj godini, piše Večernji list BiH.

Nepovratna novčana sredstva

Odlukom se propisuje subvencioniranje prve nekretnine, uvjeti, javni poziv, povjerenstvo za provedbu postupka ostvarivanja prava na subvencioniranje, iznos... Važna činjenica je da se pod subvencioniranjem podrazumijeva odobravanje nepovratnih novčanih sredstava. Ovo je prvi put da se u Neumu pristupa pomaganju i podupiranju mladim obiteljima i samohranim roditeljima u ostvarivanju stambenih potreba, što je za svaku pohvalu. - Dugo smo na tome radili jer je Neum specifična sredina u smislu da su naše vrijednosti zemljišta, općenito nekretnine, puno veće u usporedbi s drugim sredinama u BiH, da su imovinsko-pravni odnosi puno kompliciraniji i ne možemo se poslužiti praksom koja se primjenjuje u drugim jedinicama lokalne samouprave. Imali smo poteškoća u realizaciji odluke, u sastavljanju i izradi, jer smo željeli da što više mladih ostvari mogućnost potpore i da im se pomogne. Nastojali smo da uvjeti ne budu prestrogi i da se u konačnici ostvari ono što nam je cilj - da što više mladih ostane u Neumu - kazala nam je Daniela Matić, predsjednica OV-a Neum. U proračunu za 2024. za subvencioniranje prve nekretnine planiran je iznos od 220.000 KM. Iznos subvencije odredit će se ovisno o broju podnositelja zahtjeva koji ispunjavaju postavljene uvjete, s tim da pojedinačni iznos ne može prijeći 8000 KM. U slučaju da visina odobrenih iznosa po podnesenim zahtjevima prelazi iznos koji je planiran općinskim proračunom, visina subvencija umanjit će se razmjerno planiranim sredstvima i broju korisnika koji ispunjavaju uvjete javnog poziva. Pod nekretninom se podrazumijeva kupnja stana, kuće, lokacije ili gradnja kuće. - Kao i u cijeloj Hercegovini tako i Neumu, dobna granica se pomaknula, kasnije se završava fakultet te mladi udaju i žene, pa se pojam mladih pomaknuo do 40 godina. Mi smo se tome prilagodili, a i samohrani roditelji imaju pravo, bez obzira na dob, uz uvjet da se živi i ima prebivalište u općini Neum. Zainteresiranih ima, dosta je mladih bračnih parova... Nije posao jedino što je potrebno za život, nego i krov nad glavom, a steći samostalno, bez potpore, stambenu nekretninu u Neumu uz ovakve cijene praktički je nemoguće. Dali smo i mogućnost, ako nisu ispunjeni svi uvjeti, da se odobri određeni umanjeni iznos sredstava, sve kako bismo olakšali mladim obiteljima da što lakše riješe stambeno pitanje - naglašava Daniela Matić.

Koji su sve uvjeti

U skladu s tim proklamiranim ciljevima, pravo na subvencioniranje prve nekretnine imaju mladi bračni parovi koji u trenutku podnošenja zahtjeva nisu stariji od 40 godina, odnosno jedan od bračnih partnera nije stariji od 40 godina te samohrani roditelji bez obzira na dob, čija djeca u trenutku podnošenja prijave nisu starija od 18 godina. Među uvjetima je i to da podnositelj zahtjeva, odnosno ni jedan od bračnih partnera, nema u vlasništvu ili suvlasništvu drugu nekretninu u BiH ni u inozemstvu, osim nekretnine koja je predmet prijave te da se nekretnina nalazi na području općine Neum. Potrebno je ispuniti i to da je podnositelj zahtjeva od 1. siječnja 2022. do dana objave javnog poziva kupio stan, kuću, lokaciju, odnosno ishodio građevinsku dozvolu i počeo izgradnju kuće, da od tog datuma ima zaključen notarski obrađen ugovor o kupoprodaji stana, kuće, lokacije. Ako podnositelj zahtjeva ne ispunjava sve zadane uvjete, na prijedlog povjerenstva može se odobriti određeni iznos subvencije koji ne može prijeći 80% iznosa koji je utvrđen u odluci. Korisnik subvencije ne smije stan, kuću ili lokaciju prodati najmanje 20 godina, računajući od dana potpisivanja ugovora o subvencioniranju ili početka stanovanja te je u razdoblju od pet godina svake godine dužan dostaviti povjerenstvu dokaz o prebivalištu.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?