Kad smo ugledali ovu slasticu na trenutak nas je izgledom podsjetila na kombinaciju princes krafni i baklave, stoga smo odlučili provjeriti je li i okusom fina kao prethodno spomenute slastice. Dovoljno je reći da se nismo uspjeli zadržati na samo jednom komadu ovog famoznog deserta koji se topi u ustima!
Mustava Kemal Pasha desert (Kemalpaşa tatlısı ) je tursko desertno jelo, koje je ime dobilo po okrugu Mustafakemalpaşa u Bursi. Tradicionalno se proizvodi od sorte sira koja je specifična za regiju iz koje dolazi uz dodatak brašna, griza, jaja, vode i praška za pecivo. Zimi se poslužuje sa vrhnjem, a ljeti sa sladoledom.
Zbog posebne sorte sire koja se nalazi u tijestu, na tržištu možete pronaći gotova pakiranja ove slastice, ukoliko želite baš taj specifičan okus, no nećete pogriješiti ni ako ćete slijediti recept koji donosi Dnevno.hr.
Sastojci ( na šalice=200 ml)
1 jaje
1 šalica jogurta
1 šalica ulja
1 šalica griza
1 paketić vanilije
1 paket praška za pecivo
1 šalica brašna
Zaljev
3 čaše vode
3 šalice šećera
1 žličica limunovog soka
Priprema:
Prije svega pripremite zaljev. Istopite šećer, dodaje vodu, te kuhajte dok se šećer u potpunosti ne otopi, pa dodajte limun.
Stavite jaje, ulje i jogurt u duboku posudu i dobro ih istucite. Zatim dodajte griz, vaniliju i prašak za pecivo.
Dodajte brašno, malo po malo, i miješajte dok ne postigne konzistenciju koja se neće lijepiti za ruku.
Iz tijesta izvadite komade veličine oraha i pecite u pećnici od 180 stupnjeva 25 minuta.
Ukusni desert možete jednostavno pripremiti dodavanjem hladnog šerbeta na pečeno tijesto.
Nama se posebno svidjela verzija s kremom, koja nas je i podsjetila na princes krafne, a kako ju spraviti, pogledajte u videu u nastavku: