Kod Hrvata kampanja najdosadnija, Bošnjaci i Srbi "ratuju"

Ništa od kanalizacije i cestogradnje u kampanji za lokalne izbore, dominiraju dronovi, optužbe, strah

storyeditor/2024-09-17/tenk_1.jpeg
18.09.2024.
u 21:55

Hrvatska oporba ili ne postoji ili pak čeka posljednji tjedan. Prvih deset dana kampanje među Hrvatima kao da ona ne traje. Iznimka je jedino Mostar, gdje se pojedinim šovinističkim izjavama dužnosnika podgrijava poslijeratno ozračje.

Postoje tri odvojena politička kozmosa s pojedinim dodirnim točkama tek u mješovitim lokalnim sredinama, pa se tamo u predizbornoj kampanji doslovno prebrojavaju krvna zrnca, dok se one posve razlikuju ovisno o tome je li riječ o dominantno hrvatskim, srpskim ili pak bošnjačkim sredinama u BiH. Najdosadnija je kampanja u sredinama s hrvatskom većinom. I bez podizanja ikakvih napetosti. Barem do sada, piše Večernji list BiH.

Tamo ju je HDZ BiH uglavnom umrtvio jer mu odgovara da se previše ne talasa s obzirom na to da je to uvijek logika onih koji su na vlasti. Oni uglavnom promoviraju svoje rezultate i daju nova obećanja. Hrvatska oporba ili ne postoji ili pak čeka posljednji tjedan. Prvih deset dana kampanje među Hrvatima kao da ona ne traje. Iznimka je jedino Mostar, gdje se pojedinim šovinističkim izjavama dužnosnika podgrijava poslijeratno ozračje.

Tenk u Sarajevu

- Mislim da smo mi vlasnici ove zemlje i da imamo neugodne podstanare iza kojih uvijek moramo čistiti, mesti, popravljati, izrađivati, graditi, nadograđivati. I ne bih se složio s tim, uopće se ne osjećam tako, naravno da taj dio može biti za razmišljanja, ali ja bih to tako postavio. Ne bih nikada dopustio da je nešto važnije u BiH od mene, odnosno ni na koji način ne bih dopustio da je netko drugi voli više od mene - rekao je Alić. U ovom odgovoru Bošnjaci su domaćini, a Srbi i Hrvati neugodni podstanari. No i ta izjava brzo je nestala s obzorja nakon nekoliko osuda s međunarodnih adresa. Mnogo neugodnije rasprave, a opet se ne raspravlja o temama od lokalnog značaja, vode se na dominantno bošnjačkom i srpskom političkom tržištu. Najprovokativniji je bio istup potpredsjednika FBiH Igora Stojanovića koji je odgovorio SDA na optužbe da SDP izdaje interese BiH. - Ima li netko da objasni patriotizam SDA? Spremni su odreći se 78% teritorija države BiH kako bi imali islamsku republiku na 22% teritorija BiH! Koji to mozak vodi? - napisao je na svom X nalogu Stojanović. Uslijedilo je već standardno sipanje epitetima o izdaji i prodaji interesa Bosne, a oglasila se i Islamska zajednica. Iz ove vjerske organizacije naveli su da će Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini najoštrije reagirati na svaki pokušaj političke instrumentalizacije svoje institucije, vjerskih autoriteta i vjerskih osjećanja svojih članova i pripadnika. Čak i unatoč tome što njezin prvi čovjek u Mostaru muftija Salem Dedović odavno doslovno diktira tempo bošnjačkim političkim strankama u ovome gradu narativom o ugroženosti Bošnjaka. Najvažniji potez u kampanji SDP-ove Benjamine Karić je postavljanje tenka. I to u dvorište škole. Naime, tenk JNA T-55 postavljen je s njezinim potpisom kao spomen na to što su ga 1992. godine zarobila petorica specijalaca iz sastava Odreda "Bosna" tadašnje Armije Bosne i Hercegovine. Nisu samo lokalni dužnosnici uključeni u kampanju. Posrednu, ali posve jasnu vode i državni dužnosnici. S jednom od senzacionalnijih vijesti ponovno je izašao ministar obrane Zukan Helez o navodno već dogovorenom poslu - nabavi naprednih turskih bespilotnih letjelica Bayraktar.

Politički trokut u RS-u

Helez je opet u "patriotskom" zanosu govorio kako će se time "braniti Bosna", čak i unatoč tome što nitko osim njega ne zna za takvo što, ne postoji izdvojen novac u proračunu niti pak BiH uopće ima vojnu formaciju kojoj bi ova letjelica bila dodijeljena. Ali za potrebe izborne kampanje i bespilotne letjelice dobro zvuče. Kao i bildanje mišića koje najviše pokazuju kadrovi stranke Naroda i pravde, stranke koja je, prema čak dva istraživanja rađenja za potrebe međunarodnih institucija u BiH, u slobodnom padu popularnosti. Pa im onda povratak na narative huškačkoga SDA od kojega su se odcijepili djeluje kao jedini način za vraćanje "popularnosti". Čini se kako se najozbiljnija utakmica na lokalnoj razini vodi u Banjoj Luci, gdje svojevrsni politički trokut "Dodik - Trivić - Stanivuković" svakodnevno obasipa drugi tabor optužbama. Najagresivnija je Jelena Trivić, čelnica Narodnog fronta, koja je pak svaku kampanju fokusirala na diskreditiranje aktualnog gradonačelnika i dojučerašnjeg stranačkog kolege u PDP-u Draška Stanivukovića. Stalno ga sumnjiči za dodvorništvo Dodiku, dok pak čelnik RS-a optužuje Stanivukovića za kriminal, a istom mjerom njemu uzvraća mladi Stanivuković. Procjenjuje se kako on ipak ima najviše izgleda za ponovni izbor, a favoritkinja Zapada Jelena Trivić teško može doći do prve političke pobjede.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije