Njemačka: Štedi novac kako bi sa 40 godina otišao u mirovinu

10.04.2023.
u 17:18

Trend štedljivosti sada je stigao u zemlje njemačkog govornog područja. Cilj je što ranije otići u mirovinu i živjeti financijski neovisno, a za to štede i do 70 posto svojih prihoda, prenosi “Heute”.

Odmak od materijalizma
Međutim, alternativni koncept života ne bi trebao predstavljati ograničenje, puno više se radi o vrijednostima kao što su neovisnost, sreća i okretanje od materijalizma. Frugalisti su uvjereni da je sretan život moguć i jednostavnim sredstvima.

Osobito u Njemačkoj sve više ljudi živi skromno i potrošački. Jedan od njih je Marius Müller. Ovaj 23-godišnjak dvije je godine služio kao marinac u Bundeswehru i trenutno završava naukovanje kao industrijski službenik.

1300 eura mjesečne plaće
Želio bi otići u mirovinu s 40 godina i uložiti 600 eura mjesečno u ETF-ove, prenosi “Business Insider”. Uz dva honorarna posla, Nijemac ukupno zarađuje 1300 eura mjesečno. Budući da još uvijek živi kod kuće, može uštedjeti otprilike polovicu zarađenog novca. Njegov depozit sada vrijedi 50.000 eura.

“Do 40. godine želim imati dovoljno novca da bih teoretski mogao otići u mirovinu. Moj je financijski cilj imati slobodu da više ne ovisim o plaći svog poslodavca“, kaže Müller koji u dionicama vidi priliku za skupljanje velikog bogatstva na brz način.

Različite strategije ulaganja
Kako otkriva za portal, ne osjeća da se mora ičega odreći. Jedan od njegovih najvećih hobija su putovanja i za to ostavlja nešto novca sa strane.

Njemački programer Oliver Noelting također štedi 60 posto svojih prihoda i živi s 870 eura mjesečno. Frugalisti koriste različite strategije ulaganja kako bi postigli svoj cilj jer iznos povrata igra važnu ulogu. Mnogi ulažu u nekretnine ili dionice, drugi preferiraju ETF-ove, tj. fondove koji kopiraju burzovni indeks.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije