privremena mjera

Njemačka vraća kontrole na granicama od 16. rujna: Što to znači za putnike?

njemačka granica
Spiegel Online
11.09.2024.
u 08:38

Od državljana Bosne i Hercegovine koji odlaze na rad ili odmor, može se zatražiti potvrda o mjestu boravka ili radnom odnosu. Tu su i ostale mjere koje vrijede za ulazak u EU.

Njemačka vraća kontrole na granicama od 16. rujna ove godine.

Ministarstvo unutarnjih poslova Njemačke obavijestilo je javnost da je riječ o privremenoj mjeri koja će, za sada, trajati šest mjeseci. Što to znači za putnike iz Bosne i Hercegovine, ali i drugih zemalja?

Njemačka vlada već je prošle godine najavila strože kontrole na svojim kopnenim granicama s Poljskom, Češkom i Švicarskom. Te i kontrole na granici s Austrijom omogućile su joj da vrati 30.000 migranata od listopada 2023. godine.

Sada se ova mjera širi i na granicu Njemačke s Danskom, Nizozemskom, Belgijom, Luksemburgom, Francuskom i Austrijom.

„Savezna policija tako može rasporediti cijeli niz mjera stacionarne i mobilne granične policije na svim njemačkim kopnenim granicama. Postoji mogućnost vraćanja ljudi na svim njemačkim kopnenim granicama u skladu s europskim i nacionalnim pravom“, navodi se u obavijesti Ministarstva, prenosi N1.

Što to znači za putnike?

Privremenim ponovnim uvođenjem unutarnjih graničnih kontrola omogućene su kontrole pri prelasku granice. Stoga se od putnika traži da ponesu osobne dokumente (osobna iskaznica, putovnica). Ovaj propis se primjenjuje na sva prekogranična putovanja. Također, od državljana Bosne i Hercegovine koji odlaze na rad ili odmor, može se zatražiti potvrda o mjestu boravka ili radnom odnosu. Tu su i ostale mjere koje vrijede za ulazak u EU.

„Savezna policija će provoditi unutarnje granične kontrole u skladu s odgovarajućim zahtjevima granične policije u graničnim regijama. Obim, intenzitet, specifična lokacija i specifično trajanje odgovarajućih kontrola ovisit će, između ostalog, o razvoju situacije i uvjetima lokalne prometne infrastrukture, te stoga mogu varirati regionalno i biti dinamični. Savezna policija će, u koordinaciji sa svojim partnerskim vlastima u zemlji i inozemstvu, nastojati da kontrole imaju što manji utjecaj na svakodnevni život putnika, trgovinu i putovanja“, navode iz MUP-a Njemačke.

Na kojim graničnim prijelazima će se vršiti kontrola?

Kontrola unutarnjih granica moguća je na bilo kojoj točki duž granice. Nadležna savezna policija će, ovisno o situaciji, odlučiti o obimu, intenzitetu, mjestu i trajanju kontrole.

Prema pravilima EU, zemljama u šengenskom prostoru, koji obuhvaća cijeli blok, Cipar i Irsku, dozvoljeno je uvođenje graničnih kontrola samo kao posljednje sredstvo za sprječavanje prijetnji unutarnjoj sigurnosti ili javnom redu.

Što to znači za one koji traže azil?

Čak i u slučaju kontrole unutarnjih granica, državljani trećih zemalja koji traže zaštitu uglavnom se upućuju nadležnom centru za početni prihvat radi ispitivanja. Prema Dublinskoj uredbi, tražitelji azila mogu biti prebačeni u drugu zemlju EU. Također, azil im se može odbiti. Oni za koje se utvrdi da su ilegalno ušli, mogu biti vraćeni u zemlju iz koje su ušli. Austrija je već najavila da neće primati migrante nazad.

Podsjetimo, od 10. studenoga za državljane oko 60 država, uključujući i zemlje Zapadnog Balkana, stupaju na snagu nova pravila za ulazak u Europsku uniju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije