Novi val poskupljenja u RH, bh. građani već se odrekli "luksuzne" hrane

trgovina, kupovina
ilustracija
05.03.2023.
u 15:25

Od prije nekoliko dana za trgovce u susjednoj Hrvatskoj vrijede veće cijene za neke od proizvoda na ukupno 60 novih cjenika koje su im dostavili dobavljači. Potrošači mogu očekivati više cijene od određenih proizvođača deterdženata, higijenskih potrepština, tjestenine, inozemnih proizvođača čokolada... Više cijene brojnih proizvoda, od higijenskih potrepština, pića, sokova pa do mesa i mlijeka kupci bi mogli u značajnoj mjeri osjetiti za tjedan do deset dana, kada se u trgovinama potroše zalihe proizvoda nabavljenih po starim cijenama - do 1. travnja izvjesna su poskupljenja svih glavnih kategorija namirnica važnih za svakodnevni život.

Poskupljenja i mjere
Vlada RH priprema novi proljetni paket mjera za pomoć građanima kako bi prebrodili ovu novu krizu. Jesenski paket, naime, istječe sa zadnjim danom ožujka. Detalje iz Vlade ne žele otkriti jer se tek počelo raditi na tome. No, prema saznanjima medija u Hrvatskoj, taj bi proljetni paket mogao izgubiti na težini u odnosu na onaj jesenski. Vlada ostaje pri odluci i dalje subvencionirati potrošačima cijenu električne energije, ali čini se da odustaje od subvencija za plin. Cijene nekih od namirnica posljednjih mjeseci bile se niže u Hrvatskoj nego u BiH. Uz visoke cijene, ali i stroge kontrole na granici, susjedima se više i nije isplatilo doći u kupnju u BiH, posebice po prehrambene artikle koji se uglavnom ne smiju prenositi. Sad ostaje za vidjeti što donose nova poskupljenja i hoće li Hrvati masovno pohrliti u BiH u kupnju bar kad su u pitanju higijenske i kućne potrepštine. Potrošačke cijene u FBiH su u siječnju 2023. u prosjeku porasle za 0,3% u odnosu na prosinac 2022. Prema podacima Zavoda za statistiku FBiH, porasle su cijene namještaja, kućnih uređaja i redovitog održavanja kućanstva za 1,1%, hrane i bezalkoholna pića za 1%, zatim u restoranima i hotelima za 0,7%, alkoholnih pića i duhana za 0,6% te u zdravstvu za 0,3%. Pale su cijene odjeće i obuće za 2,8%, stanovanja, vode, električne energije, plina i drugih energenata za 0,5% i prijevoza za 0,4%. U siječnju 2023. u odnosu na siječanj 2022. zbog porasta cijena godišnja inflacija iznosi 14,7%. Za razliku od vlasti u Hrvatskoj, gdje je godišnja inflacija 12,7%, u BiH se baš i nisu potrudili olakšati život građanima uslijed rasta cijena na globalnoj razini. Građani su uglavnom prepušteni sami sebi i na sve načine pokušavaju preživjeti.

Kupuju se jeftiniji proizvodi
Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na tržnicama u siječnju 2023. godine iznosila je 1,318.247 KM, što predstavlja povećanje za 37,1% u odnosu na siječanj 2022. U siječnju 2023. udio u ukupnoj prodaji poljoprivrednih proizvoda na tržnicama, promatrano po skupinama proizvoda, bio je sljedeći: povrće 39,6%, voće 21,2%, mlijeko i mliječni proizvodi 20,4%, perad i jaja 9,5%, žita i proizvodi od žita 2,3% te ostali proizvodi 7%. U siječnju 2023. građani su najviše kupovali krumpir, točnije 73.420 kg, ukupne vrijednosti 121.461 KM, a najmanje kajmak, svega 1310 kg, ukupne vrijednosti 21.540 KM. Što se tiče kupnje jaja, građani FBiH u siječnju su kupili 303.040 komada jaja, što je stajalo 108.251 KM. Ne tako popularan proizvod u siječnju je bio i med, sa svega 3351 kupljenim kilogramom, ukupne vrijednosti od 73.295 KM. Dakle, prosječna cijena kilograma meda je 21,90 KM, što ga svrstava među najskuplje poljoprivredne proizvode na listi koju je objavio Federalni zavod za statistiku. Također, malo se kupovalo i orahe, češnjak, kokoši (zaklane i očišćene), šljive, karfiol, grožđe, kao i rajčicu. Što se tiče mesnih proizvoda, uvjerljivo je najmanje kupljeno ribe, točnije svega 210 kg, ukupne vrijednosti 1950 KM. Građani FBiH su u siječnju 2023. kupili i 300 litara maslinova ulja, što je stajalo 4400 KM. Zaključno sa službenom statistikom za siječanj 2023., primjetno je da građani kupuju osnovne namirnice te da je proizvoda koji se smatraju "luksuznim" kupljeno u simboličnoj vrijednosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije