Agencija za vodno područje rijeke Save

Novo upozorenje: Očekuje se porast vodostaja na nekim područjima

Agencija za vodno područje rijeke Save
05.10.2024.
u 11:19

Bilježi se porast vodostaja na većini vodomjernih stanica na srednjem dijelu toka rijeke Une, područje Grada Bihaća

Agencija za vodno područje rijeke Save objavila je informaciju o trenutnom stanju vodostajaje te upozorila na porast vodostaja na određenim područjima. 

- Trenutno je izvanredno hidrološko stanje na području slivova Une, Sane, Sanice na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, kako je i prognozirano u Obavještenju AVP Sava 02.10.2024. godine. Bilježi se porast vodostaja na većini vodomjernih stanica na srednjem dijelu toka rijeke Une, područje Grada Bihaća. Tijekom dana se očekuje prolazak vodnog vala duž cijele rijeke, a nakon toga i postepeni pad vodostaja.

Na rijeci Sani i Sanici vodostaji su u opadanju. Izvanredno hidrološko stanje na vodotocima II kategorije koje registrirano na gornjem dijelu sliva rijeke Bosne, tokom prošle noći se stabiliziralo. Voda se povukla sa poplavnih područja, vodostaji u rijekama su u opadanju. Prognoziraju se nove padaline tijekom vikenda ali bez značjanijih količina koje mogu prouzročiti dodatni porast. Krajem vikenda se očekuje potpuno smirivanje situacije i normalno hidrološko stanje, navodi Agencija za vodno područje rijeke Save.

- Prema rezultatima simulacija prognoznih modela, vodostaj na rijeci Savi će u narednim danima biti u porastu, ali neće dostići vrijednosti pri kojima počinje redovna obrana od poplava na području Odžačke i Srednje Posavine. Informacija o prognozi se daje na osnovu prognoziranih podataka padavina, tako da promjena vremenske prognoze može uticati i na prognozirano hidrološko stanje. U slučaju značajnije promjene vremenskih uslova na vodnom području rijeke Save, AVP Sava će pravovremeno izdati obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije