Neobična pojava

Obaraju se rekordi - u Hercegovini počela berba grožđa, nikada ranije

Trganje grožđa u Ljubuškom
vecernji.ba
03.08.2024.
u 09:20

Na Plantaži na ulazu u Ljubuški iz smjera Gruda u nasadu tvrtke "Vinogradi Nuić" u srijedu, 31. srpnja, počela je berba vinskih sorta grožđa. S obzirom na visoke temperature i s tim povezani veliki broj sunčanih dana rana berba se i očekivala, ali koncem srpnja ipak nije. Kad kažemo rana berba, pod tim se u Hercegovini podrazumijeva berba u kolovozu. U ovom mileniju u tri navrata bilježili smo početak berbe u kolovozu, ali tek u trećoj dekadi, pa je ovo je pravo iznenađenje, podatak koji će se pamtiti, piše portal Večernjeg lista BiH.

Morali "skidati" grožđe

- Ove godine oko tri tjedna prije krenula je berba, i to sorte chardonnay, koja je možda i najranija bijela sorta koja postoji. Budući da su bili mali prinosi, jer su bili reducirani, došlo je do toga smo da smo ga 31. srpnja morali "skidati" jer je grožđe bilo kompletno zrelo. Ovako rana berba nama se u proteklih dvadesetak godina nikada nije dogodila - kazao je za Večernji list Josip Nuić, vlasnik Vinograda Nuić. Pitali smo ga koliko je tome doprinijela i sama sorta, koja je rana. - Jako su bitne sorte, mi imamo tri, četiri bijele sorte – najranija je chardonnay, poslije toga dolazi pošip, a nakon toga žilavka, bena i krkošija. Što se tiče sortimenta, uvijek je bitno i koliki je prinos. Jako je bitno koliko ima grožđa na trsu. Ako je više, onda se produljuje razdoblje zriobe grožđa, ako je manje, ranija je berba - kazao je Nuić. A na pitanje je li možda i činjenica da je riječ o vrlo mladom vinogradu, toj lozi je tek druga godina, pa je se moralo osloboditi "tereta" i zbog suša, Nuić je kazao: - Ne samo zbog suša, mi smo morali osloboditi lozu i od toga što ona još nema razvijen korijen, nema ni lisnu masu da napuni onoliko koliko je bila ponijela. Mi smo na žilavkama imali i po četrnaest grozdova, što bi bilo previše za mladu lozu, to bi je slomilo, iscrpilo pa bismo u budućnosti imali samo probleme. Zbog toga smo morali smanjiti prinose, a onda se dogodilo da je grožđe poranilo sa zriobom.

Novi nasadi i plantaže

Kad je riječ o ovoj rekordno ranoj berbi, bez obzira na skromnu količinu od nekoliko tona, valja reći da je Plantaža u Ljubuškom za lozu iznimna lokacija, nagib zemljišta je takav da svaka zraka sunca pada na trsove. Jedna od sedam ljubuških vinarija koje su na toj površini poslije privatizacijske katastrofe posadile novi nasad su i navedeni vinogradi, na kojima je zasađeno 8,5 hektara, odnosno 28.000 trsova loze. Glavnina je žilavke, a manji dio chardonnaya koji je u svojoj drugoj godini požurio sa zriobom.

Foto: vecernji.ba

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije