Obilježavanje 32. godišnjice

Obljetnica zločina nad jamom Hrastova Glavica i logora Omarska: Strijeljana 124 logoraša hrvatske i bošnjačke nacionalnosti

05.08.2024.
u 08:30

Jama Hrastova Glavica se nalazi kod Sanskog Mosta, selo Podvidača, i nad njom su strijeljana 124 logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti upravo iz logora Omarska i Keraterm

Članice Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Udruženje logoraša Sanski Most i Regionalni savez logoraša regije Banja Luka, te Udruženja logoraša Kozarac i "Prijedor`92." sa udruženjem "Sedra", danas i sutra će na lokacijama jame Hrastova Glavica obilježiti 32. godišnjicu ubijanja 124 logoraša nad ovom prirodnom jamom, te tortura provođenih u logoru smrti Omarska.  

Jama Hrastova Glavica se nalazi kod Sanskog Mosta, selo Podvidača, i nad njom su strijeljana 124 logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti upravo iz logora Omarska i Keraterm.

Na bazi izjave preživjelog svjedoka, te naknadnih istraživanja Instituta za traženje nestalih osoba BiH, tu su osim tijela logoraša Omarske i Keraterma pronađeni i ostaci žrtava i iz perioda Drugog svjetskog rata, što jasno ukazuje na kontinuitet zločina na ovim područjima.

-Torture i ubijanja logoraša u prijedorskim logorima su dokazane stotinama svjedočenja logoraša na sudu u Hagu, a logor smrti Omarska, kao i Keraterm i Trnopolje, formiran je i funkcionalan od maja 1992. godine odlukom tadašnjeg Kriznog štaba, koji nasilno preuzima svu vlast u tadašnjoj opštini Prijedor. Logor Omarska, poznat po mučenjima sa zapaljenim kamionskim gumama, najpoznatiji je po bezdušnim, pojedinačnim egzekucijama na poligonu logora i po opkladama čuvara, koji u tom ljetnjem periodu ubijaju logoraše koji su prethodno satima stajali bez vode i hrane, a tijela ubijenih su zatim tu ostajala ležati i danima. Logor Omarska i danas podsjeća na nerealizovani dug i tadašnje obećanje kompanije 'Arcelor Mital' o kreiranju memorijalnog centra Omarska, a za naše zajedničko bolje sutra - saopćeno je iz Saveza logoraša u BiH.

Iz tog saveza poručuju da žele institucionalizirati zaštitu logoraša i drugih žrtava torture na području cijele naše države adekvatnim, a ne samo formalnim zakonskim rješenjima. Zakon o logorašima i oslobađanje logoraša torture "troškova Prvobranilaštva RS", apsolutni su, kako navode, prioritet današnjice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije