MOSTAR

Obraćanje mons. Palića prigodom imenovanja fra Mladena Vukšića kotorskim biskupom

12.09.2024.
u 13:50

Danas je u Biskupskom ordinarijatu u Mostaru, u prigodi imenovanja fra Mladena Vukšića kotorskim biskupom, mostarsko-duvanjski biskup i upravitelj Trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić uputio čestitku novoimenovanom biskupu. Obraćanje biskupa Petra objavljeno je na mrežnoj stranici hercegovačkih biskupija, te ga prenosimo u cijelosti:

Dragi imenovani biskupe Mladene!

Objava biskupskog imenovanja je duboko crkveni čin. Ovaj nas čin, a posebno tebe, u ovome trenutku povezuje s Vrhovnim pastirom Crkve papom Franjom, koji posjetom Singapuru završava svoje apostolsko putovanje u Aziju i Oceaniju, a preko njega i s biskupskim kolegijem čiji član postaješ ovim imenovanjem i biskupskim ređenjem koje će, ako Bog da, uslijediti. Ovo te imenovanje povezuje sa Splitskom metropolijom, kojoj pripada Kotorska biskupija, kao i s Međunarodnom biskupskom konferencijom sv. Ćirila i Metoda.

Mogu pretpostaviti što u ovom trenutku osjećaš u svome srcu: mnoštvo pitanja, a jedini odgovor, kao što si mi u telefonskom razgovoru rekao: Bogu hvala!

Trenutak je ovo da ti kao biskup ovih biskupijâ zahvalim za tvoje vjerno služenje u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji, za tvoj jasan i izgrađen osjećaj crkvenosti, za odgovorno vršenje svih službi koje su ti povjeravane i za tvoju otvorenost za izvanrednu suradnju. Želim ti takve suradnike kao što si i ti bio i biskupu Ratku i biskupu Želimiru u Dubrovniku i meni osobno.

Osobno ti želim zahvaliti za bratsku svećeničku povezanost, koja seže još u 2000. kad si bio župnik i gvardijan u Slanom u Dubrovačkoj biskupiji, a koja se nastavila i mojim dolaskom za pastira Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije.

Jamčim ti svoju potporu, ali uvjeren sam i potporu svih svećenika, dijecezanskih i redovničkih ovih naših biskupija, u tvojoj novoj službi kotorskoga biskupa.

Ujedno, koristim prigodu čestitati i našoj Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji, čiji si bio član. Od danas si, kao biskup, pozvan i poslan biti otac i pastir svima.

Gospodin Isus, Dobri pastir, daje Ti po Papi Franji danas novo poslanje, da u Njegovo ime predvodiš vjernike Kotorske biskupije. Duhovna i kulturna baština te biskupije je značajna i bogata. Molit ćemo Gospodina da ti daruje obilje milosti Duha Svetoga kako bi odgovorio na sve izazove pred kojima ćeš se naći.

Danas je spomendan Imena Marijina.

Posljednjih 11 godina bio si župnik u župi koja je posvećena Bezgrješnom začeću Blažene Djevice Marije.

Neka te Marijin zagovor, koja se u tom „zaljevu Hrvatskih svetaca“ slavi kao Gospa od milosti i Gospa od škrpjela, prati u Tvojoj novoj službi, kako bi i nadalje poput Nje spremno Gospodinu izgovarao „FIAT“ i na taj način svoj život suobličavao životu Isusa Krista, koji te je izabrao za pastira.

Gospodin neka blagoslovi sva tvoja nastojanja u naviještanju i svjedočenju Radosne vijesti – Evanđelja.

Živio, biskupe Mladene!

✠ Petar, biskup

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije