jača imunitet

Od bazginih bobica napravi odličan džem ili sirup

07.08.2024.
u 16:24

Bazgine bobice prepune su korisnih sastojaka koji jačaju imunitet. Donosimo odlične recepte i savjete koje trebaš iskoristiti sada, kad je vrijeme njihova dozrijevanja...

O cvjetovima bazge znamo već gotovo sve. Uživamo u prefinom, osvježavajućem soku od bazge, cvjetove sušimo za čaj, a i odlična su slatka poslastica cvatovi bazge pohani u gustom tijestu za palačinke i posuti šećerom u prahu.

No puno manje ljudi zna da su iskoristive i bazgine bobice koje zriju baš u ovo doba godine. Bazgine bobice bogate su alkaloidima, karotenom, taninima, organskim kiselinama, vitaminima A, B, C i E, flavonoidima... Dakle, sadrže tvari koje jačaju imunološki sustav te time pomažu u borbi protiv gripe i prehlade. One su jedno od najboljih prirodnih sredstava za jačanje imunološkom sustava.

Oprez! Bazgine bobice moraš termički obraditi

U prehrambene svrhe koristi se samo crna bazga (sambucus nigra) i nipošto je ne valja zamijeniti s primjerice crvenom bazgom koja sadrži velik postotak cijanovodične kiseline.

Također, ne preporučuje se konzumirati bazgine bobice bez termičke obrade jer su u tom stanju blago otrovne, odnosno mogu prouzročiti ozbiljne crijevne smetnje, proljev, povraćanje… Bazgine bobice treba prije konzumacije termički obraditi, čak i za izradu sirupa za razrjeđivanje ob bazginih bobica.

Donosimo nekoliko načina kako bazgine bobice možeš spremiti za zimu, a naši omiljeni su – sirup i džem.

Džem od bazginim bobica toliko je ukusan, a prepun zdravlja da se isplati i trijebljenje bobica s peteljki – jedan od najnapornijih, najdugotrajnijih i najdosadnijih poslova kod pripreme zimnice općenito...

Sastojci

  • Bazga, plod 1 kg
  • Šećer kristal 700 g
  • Voda 200 ml

Postupak

  1. Odvoji plodove od peteljki i dobro ih operi.
  2. Na površinu vode će isplivati svi oštećeni plodovi, nečistoće, ali i nezreli, crveni plodovi koje je potrebno odstraniti.
  3. Od vode i šećera napravi sirup u koji ćeš, dok još ključa, ubaciti plodove bazge.
  4. Prokuhaj 10 minuta i pusti da se prohladi, da prestane ključati.
  5. Postupak ponovi još dva puta, i svaki put pusti da se prohladi.
  6. Skuhani džem pakiraj u sterilne teglice i čuvaj na hladnom i tamnom mjestu.
     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije