Cijepljenje djece

Od početka 2025. cjepivo protiv opasnog pneumokoka u redovitom programu imunizacije u FBiH

storyeditor/2024-10-06/cjepivo.png
Fena
07.10.2024.
u 19:33

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH od početka 2025. godine uvodi pneumokokno cjepivo u redoviti imunizacijski program u Federaciji BiH.

Dovoljna zaštita

Najavio je to ravnatelj Zavoda Siniša Skočibušić u Sarajevu na prvoj radionici u ciklusu od njih devet po cijeloj FBiH o uvođenju pneumokoknog cjepiva u redoviti imunizacijski program u FBiH. On ističe da je proširenje imunizacijskog programa od velike važnosti za razvoj javnozdravstvenog sustava u FBiH. - Poznato je da je dječja populacija do pet godina najugroženija, prije svega u kontekstu upala uha, sinusa, mozga, pluća te sepse. Teška komplikacija uvijek može dodatno i trajno oštetiti dijete. Zbog toga je u svim regijama Svjetske zdravstvene organizacije to cijepljenje već uvedeno i mi moramo sustići taj cijepni trend koji je vrlo važan - rekao je prim. dr. sc. Skočibušić. Ističe da Zavod i Vlada FBiH žele da zdravlje bude dostupno svima te da sigurnost stanovništva dodatno bude povećana kroz zdravstveni sustav. Prema kalendaru imunizacije, kako je kazao, predviđeno je cijepljenje djece s dva i četiri mjeseca te docjepljivanje u drugoj godini života.

- Time će se s trima dozama cjepiva protiv pneumokoka praktički pružiti dovoljna zaštita za svu djecu u novorođenoj skupini te vjerujemo da ćemo idućih godina postići dovoljan cijepni obuhvat. Imunizacija protiv pneumokoka besplatna i sigurna, a moguće je da se cijepe i starija djeca te pripadnici treće životne dobi - rekao je Skočibušić. Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez naglasio je kako je to važan dan za Federaciju BiH. - Federacija BiH pridružuje se obitelji Europe uvođenjem novog cjepiva koje je važno za zaštitu zdravlja djece. Uvođenje tog cjepiva proizvod je iznimno posvećenog rada Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kao i Savjetodavnog tijela za imunizaciju Federalnog ministarstva zdravstva - rekao je prim. dr. Čerkez.

Ministar zdravstva Sarajevske županije Edin Hasanović zahvalio je i čestitao Zavodu za javno zdravstvo FBiH za uvođenje pneumokoknog cjepiva u redoviti imunizacijski program. Istaknuo je da će Ministarstvo zdravstva SŽ-a dati punu potporu pedijatrijskim službama i timovima kako bi se osiguralo kvalitetno pružanje zdravstvene zaštite djece. Voditeljica Sekcije za zdravstvo UNICEF-a BiH Jela Stojić Aćimović čestitala je Zavodu za javno zdravstvo FBiH uvođenje pneumokoknog cjepiva u redoviti imunizacijski program. Istaknula je da će UNICEF BiH nastaviti pružati podršku u oblasti imunizacije. - Ovo je važan korak kako bismo osigurali da djeca u Federaciji BiH mogu biti zaštićena od pneumokokne bolesti. Mi u UNICEF-u BiH svjedoci smo kontinuiranih napora zdravstvenog sustava u FBiH da se program imunizacije održi na najvećoj mogućoj razini i da se unaprijedi te da se imunizacija vrati na vrijednosti na kojima bi trebala biti kako naša djeca ne bi patila od cjepivom preventabilnih bolesti - rekla je dr. Stojić Aćimović.

Bakterija Streptococcus pneumoniae uzrokuje ozbiljne bolesti poput upale uha i pluća, meningitisa i sepse, koje mogu dovesti do dugotrajnih posljedica, pa čak i smrti, posebno kod male djece, starijih i osoba s oslabljenim imunitetom. Pneumokokne bolesti predstavljaju značajan javnozdravstveni problem i u BiH. Zbog toga je, navode iz Zavoda, uvođenje pneumokoknog cjepiva odlična vijest. Početku imunizacije protiv pneumokoka u FBiH prethodi ciklus edukativnih radionica koje je stručno uredio i vodi Zavod, a namijenjene su zdravstvenim djelatnicima u FBiH.

Prevencija zaraznih bolesti

Na prvoj radionici sudjelovalo je oko 50 djelatnika koji rade na imunizaciji u SŽ-u. Cilj edukativnih radionica je informirati i educirati zdravstvene djelatnike, posebno provoditelje imunizacije, ali i širu javnost o pneumokoku, bakteriji koja uzrokuje pneumokoknu bolest, o novom cjepivu protiv pneumokoka u redovitom imunizacijskom programu i planu provedbe imunizacije u županijama FBiH. - Zdravstvenim djelatnicima u FBiH u iduća ćemo dva mjeseca ispričati što je to novo i kako imunizacija protiv pneumokoka pomaže djeci te da čujemo njihove potrebe i da od 2025. godine zajednički počnemo s cijepljenjem djece - rekao je prim. dr. Skočibušić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije