25 GODINA OD ZLOČINA

Odgođena sjednica Skupštine grada Prijedora zbog Dana bijelih traka

31.05.2017.
u 12:06

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković i skupštinska većina prihvatili su prijedlog da se današnja sjednica Skupštine odgodi u znak poštivanja Dana bijelih traka, što je prvi put nakon 25 godina od zločina, javlja NAP. 

U BiH se danas obilježava Dan bijelih traka, u znak sjećanja na 31. svibnja 1992. godine, kada su vlasti bosanskih Srba u Prijedoru izdale zapovijed putem lokalnog radija kojom se zahtijeva od nesrpskog stanovništva da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili plahtama i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

Govori se o blizu četiri tisuće ubijenih na području Prijedora, i više od 53.000 nesrba, uglavnom Bošnjaka, koji su nakon 31. svibnja 1992. godine opljačkani, silovani, zatvarani u logore ili protjerani iz svojih kuća. 

Lokalne vlasti ranije nisi obilježavala stradanje svojih komšija Bošnjaka i Hrvata. Lokalni mediji odbijali su objaviti bilo kakav oglas i poziv na obilježavanje godišnjice stradanja. Ove godine skromno, ali za žrtve ipak veliko prizanje. Lokalni list Kozarski vjesnik prvi put je objavio sjećanje na 102 ubijena djeteta Prijedora, a gradske vlasti su odgodile sjednicu u znak poštivanja prema Danu bijelih traka, piše NAP.

Ključne riječi

Komentara 2

MS
miro.sestic
15:05 31.05.2017.

Zašto ne napišete ponekad i o tome kako su HILJADE Hrvata našle spas na Vlašiću na srpskoj strani, bježeći pred raspamećenim mudžahedinima: https://www.youtube.com/watch?v=QTz6eVJ5yUQ

MS
miro.sestic
15:03 31.05.2017.

Zašto širite mržnju i laži? U Prijedoru NIKO nije bio prisiljen da nosi bijelu traku, o tome svjedoči audio snimak Radio Prijedora iz 1992. godine: https://www.youtube.com/watch?v=ODqYLwWzgxc

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije