Super ljetno povrće koje se može pripremiti na sto načina, a može i zamijeniti meso i tjesteninu su tikvice. Lagane su i brzo gotove, pa su dobra namirnica za sve one kojima se ne da sate provoditi u kuhinji dok su na godišnjem odmoru i dok je vani visoka temperatura.
Danas donosimo tri recepta - punjene tikvice, na salatu i u obliku lazanja.
Punjene tikvice
Sastojci:
1 tikvica
1 žlica maslinovog ulja
1 luk, narezan na kockice
2 režnja češnjaka, zdrobljena
100 g chorizo kobasice, nasjeckane
1 žličica dimljene paprike
½ žličice kajenskog papra
½ žličice sušenog origana i sušenog timijana
2 x 400 g konzervi nasjeckane rajčice
140 g pečene crvene paprike,
narezana šaka peršina, nasjeckana
85 g krušnih mrvica
100 g naribanog sira
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200°C. Prerežite tikvice na pola po dužini i izvadite sredinu. Polovice stavite u veliki lim za pečenje i začinite. Zagrijte ulje u loncu, dodajte luk i na laganoj vatri pržite desetak minuta dok ne omekša. Dodajte sredinu iz tikvice, češnjak, kobasicu, začine i sušeno začinsko bilje. Kuhajte nekoliko minuta, a zatim dodajte rajčicu i papriku. Smanjite na laganu vatru i kuhajte deset minuta, pa dodajte peršin. Žlicom smjesu i pasiranu rajčicu ubacite u tikvicu, do polovice, pa prekrijte folijom i pecite 30 minuta. Pospite s krušnim mrvicama i sirom, pa vratite u pećnicu na deset minuta, dok mrvice ne postanu zlatne i hrskave, a tikvice ne omekšaju.
Tikvice na salatu
Sastojci:
1 srednja tikvica
1 žlica maslinovog ulja
1 režanj češnjaka, zdrobljen
1 žlica javorovog sirupa
3 žlice lješnjaka, prepolovljenih
2 kriške tostiranog kruha, nadrobljenog
10 rotkvica, narezanih na četvrtine
15 g parmezana
Za preljev:
2 žlice vinskog octa
1 žlica soka od limuna
3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 ljutika, sitno narezana
1 žličica senfa
prstohvat šećera
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220°C. Prerežite tikvicu po dužini i izvadite sjemenke, pa ju narežite na ploške i stavite na pladanj za pečenje. Prelijte maslinovim uljem, češnjakom, javorovim sirupom i s malo začina. Pecite 20 minuta, pa pospite lješnjake i tostirani kruh i vratite u pećnicu na još osam minuta. Dok se tikvica peče, pomiješajte sastojke za preljev u maloj zdjeli, dodajući malo soli. Dobro promiješajte. Neposredno prije nego je pečenja, prelijte sa smjesom, pospite s parmezanom i poslužite.
Vege lasagne s tikvicom
Sastojci:
8 rajčica, prepolovljenih
2 režnja češnjaka, lagano zgnječena
1 žlica maslinovog ulja
1 grančica ružmarina
½ žlice šećera
2 poriluka, narezanog na kolutiće
20 g neslanog maslaca
100 g špinata
500 g tikvica, naribanih
10 listova lazanje
250 g ricotte
125 g mozzarelle, natrgane
50 g parmezana, naribanog
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200°C. Stavite u pleh rajčice s češnjakom, uljem, ružmarinom i prstohvatom začina. Pecite 25-30 minuta dok ne omekšaju, a zatim izvadite ružmarin i češnjak. Stavite rajčicu, češnjak i šećer u blender i miješajte dok ne dobijete gusti umak. U međuvremenu, poriluk stavite u tavu na laganu vatru, dodajte maslac, začinite i kuhajte 7-10 minuta ili dok ne omekša. Dodajte špinat i tikvice te kuhajte poklopljeno 2 minute dok ne smekšaju. Stavite na stranu. U posudi za lazanje rasporedite sastojke prvo koristeći umak od rajčice, zatim malo tjestenine, a zatim rikotu i povrće. Nanosite slojeve dok ne potrošite sve. Završite sa slojem povrća, mozzarelle i parmezana. Pecite u pećnici 40-45 minuta dok se umak ne reducira, a vrh postane zlatno smeđ.