recepti

Omiljeno ljetno povrće: Tikvice možete pripremiti na salatu, punjene ili kao lazanje

shutterstock
06.08.2021.
u 07:33

Bogate vodom i vlaknima i s niskom kalorijskom vrijednosti, tikvice su idealan prilog ili čak glavno jelo u toplim ljetnim danima

Super ljetno povrće koje se može pripremiti na sto načina, a može i zamijeniti meso i tjesteninu su tikvice. Lagane su i brzo gotove, pa su dobra namirnica za sve one kojima se ne da sate provoditi u kuhinji dok su na godišnjem odmoru i dok je vani visoka temperatura.

Danas donosimo tri recepta - punjene tikvice, na salatu i u obliku lazanja.

Punjene tikvice

Sastojci:

1 tikvica

1 žlica maslinovog ulja

1 luk, narezan na kockice

2 režnja češnjaka, zdrobljena

100 g chorizo kobasice, nasjeckane

1 žličica dimljene paprike

½ žličice kajenskog papra

½ žličice sušenog origana i sušenog timijana

2 x 400 g konzervi nasjeckane rajčice

140 g pečene crvene paprike,

narezana šaka peršina, nasjeckana

85 g krušnih mrvica

100 g naribanog sira

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200°C. Prerežite tikvice na pola po dužini i izvadite sredinu. Polovice stavite u veliki lim za pečenje i začinite. Zagrijte ulje u loncu, dodajte luk i na laganoj vatri pržite desetak minuta dok ne omekša. Dodajte sredinu iz tikvice, češnjak, kobasicu, začine i sušeno začinsko bilje. Kuhajte nekoliko minuta, a zatim dodajte rajčicu i papriku. Smanjite na laganu vatru i kuhajte deset minuta, pa dodajte peršin. Žlicom smjesu i pasiranu rajčicu ubacite u tikvicu, do polovice, pa prekrijte folijom i pecite 30 minuta. Pospite s krušnim mrvicama i sirom, pa vratite u pećnicu na deset minuta, dok mrvice ne postanu zlatne i hrskave, a tikvice ne omekšaju.

Tikvice na salatu

Sastojci:

1 srednja tikvica

1 žlica maslinovog ulja

1 režanj češnjaka, zdrobljen

1 žlica javorovog sirupa

3 žlice lješnjaka, prepolovljenih

2 kriške tostiranog kruha, nadrobljenog

10 rotkvica, narezanih na četvrtine

15 g parmezana

Za preljev:

2 žlice vinskog octa

1 žlica soka od limuna

3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

1 ljutika, sitno narezana

1 žličica senfa

prstohvat šećera

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220°C. Prerežite tikvicu po dužini i izvadite sjemenke, pa ju narežite na ploške i stavite na pladanj za pečenje. Prelijte maslinovim uljem, češnjakom, javorovim sirupom i s malo začina. Pecite 20 minuta, pa pospite lješnjake i tostirani kruh i vratite u pećnicu na još osam minuta. Dok se tikvica peče, pomiješajte sastojke za preljev u maloj zdjeli, dodajući malo soli. Dobro promiješajte. Neposredno prije nego je pečenja, prelijte sa smjesom, pospite s parmezanom i poslužite.

Vege lasagne s tikvicom

Sastojci:

8 rajčica, prepolovljenih

2 režnja češnjaka, lagano zgnječena

1 žlica maslinovog ulja

1 grančica ružmarina

½ žlice šećera

2 poriluka, narezanog na kolutiće

20 g neslanog maslaca

100 g špinata

500 g tikvica, naribanih

10 listova lazanje

250 g ricotte

125 g mozzarelle, natrgane

50 g parmezana, naribanog

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200°C. Stavite u pleh rajčice s češnjakom, uljem, ružmarinom i prstohvatom začina. Pecite 25-30 minuta dok ne omekšaju, a zatim izvadite ružmarin i češnjak. Stavite rajčicu, češnjak i šećer u blender i miješajte dok ne dobijete gusti umak. U međuvremenu, poriluk stavite u tavu na laganu vatru, dodajte maslac, začinite i kuhajte 7-10 minuta ili dok ne omekša. Dodajte špinat i tikvice te kuhajte poklopljeno 2 minute dok ne smekšaju. Stavite na stranu. U posudi za lazanje rasporedite sastojke prvo koristeći umak od rajčice, zatim malo tjestenine, a zatim rikotu i povrće. Nanosite slojeve dok ne potrošite sve. Završite sa slojem povrća, mozzarelle i parmezana. Pecite u pećnici 40-45 minuta dok se umak ne reducira, a vrh postane zlatno smeđ.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije