ODRŽAO SERIJU SASTANAKA

Orban čelnicima EU: Trump ima dobro razrađen mirovni plan za Ukrajinu i Rusiju

16.07.2024.
u 11:09

U pismu je naveo kako 'ne možemo očekivati ​​nikakvu mirovnu inicijativu od Trumpa' dok ne bude izabran.

Mađarski premijer Viktor Orban napisao je pismo čelnicima Europske unije. Ovo pismo dolazi nakon nedavne serije sastanaka na visokoj razini s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, predsjednikom Volodimirom Zelenskim i Trumpom u onome što je Orban nazvao 'mirovnom misijom'.Orban je napisao kako će Donald Trump, ukoliko bude izabran za predsjednika SAD-a, zahtijevati da Ukrajina održi mirovne pregovore s Rusijom.

U pismu je naveo kako 'ne možemo očekivati ​​nikakvu mirovnu inicijativu od Trumpa' dok ne bude izabran.- Međutim, sa sigurnošću mogu izjaviti da ubrzo nakon izborne pobjede neće čekati svoju inauguraciju, već će odmah biti spreman djelovati kao mirovni posrednik - napisao je Orban u pismu koje je objavio Financial Times. Orban je ustvrdio da Trump 'ima detaljan i dobro utemeljen mirovni plan'. U pismu također navodi kako 'postoji općenito opažanje' da će 'intenzitet vojnog sukoba radikalno eskalirati u bliskoj budućnosti', prenosi Kyiv Independent.

Financial Times navodi kako predstavnici Donalda Trumpa i Viktora Orbana nisu odgovorili na zahtjeve za komentar o pismu. Nije bilo prvi put da je Orban ponovio, kako tvrdi, Trumpove političke stavove u vezi s Ukrajinom. Orban je u ožujku ustvrdio da Trump "neće dati ni penija u ukrajinsko-ruski rat" bude li ponovno izabran.

Navodni mirovni prijedlog u skladu je s Trumpovim javnim izjavama o njegovoj politici prema Ukrajini i planom koji su formulirali najviši Trumpovi savjetnici, prema kojem bi SAD zaustavio vojnu pomoć ako Ukrajina ne pristane na mirovne pregovore. Prethodnog dana Trump je objavio da je za svog protukandidata izabrao senatora J. D. Vancea, otvorenog protivnika pomoći Ukrajini. Orban ima dugogodišnje odnose s konzervativcima u SAD-u i jedini je europski čelnik koji je otvoreno prijateljski raspoložen prema Kremlju. On je u nekoliko navrata pohvalno govorio o Trumpu od početka ruske invazije, hvaleći ga kao 'čovjeka mira', piše Kyiv Independent.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije