CRVENI METEOALARM KOD VELEBITA

Orkanska bura na Jadranu, puše vjetar do 150 km/h: Pag odsječen od kopna, više je zabrana u prometu

Dino Stanin/Pixsell
29.09.2024.
u 08:29

HAK upozorava kako je promet otežan zbog vjetra, a možda najgore je trenutno na otoku Pagu gdje trenutno nije moguće doći s kopna na otok ili suprotno

Na Jadranu većinom sunčano. U unutrašnjosti još ujutro pretežno oblačno uz mjestimičnu kišu, osobito na istoku Hrvatske, a zatim razvedravanje sa zapada. U unutrašnjosti će puhati umjeren do jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Na moru jaka, na udare i olujna bura, a podno Velebita prijepodne i orkanski udari. Najviša dnevna temperatura zraka od 13 do 18, a na Jadranu između 20 i 25 °C, objavio je Državni hidrometeorološki zavod u prognozi za nedjelju, nakon što je u Hrvatsku ovog vikenda stigla nova hladna fronta - i temperature spustila za 10-ak Celzijevih stupnjeva.

Dok se na kopnu ne očekuju nikakvi poremećaji, na Jadranu će puhati jaka, ponegdje i orkanska bura. Najgore će biti na Velebitskom kanalu gdje je izdan najviši stupanj upozorenja, s mogućim vjetrovima do 150 km/h. Nešto slabiji, ali i dalje jak, vjetar će puhati i diljem srednje i sjeverne Dalmacije, kao i na Kvarneru i u Istri. Vjetra će biti i tijekom ponedjeljka, prognozira DHMZ, no u nešto slabijem intenzitetu.

- U ponedjeljak će prevladavati sunčano mjestimice s umjerenom naoblakom. Ujutro je lokalno moguća magla, osobito u kotlinama, a u gorskim krajevima moguć je i slab mraz. U unutrašnjosti vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu još u noći i ujutro jaka, na udare olujna bura, sredinom dana slabi i okreće na sjeverozapadni vjetar. Najniža temperatura zraka od 2 do 7, a na Jadranu između 11 i 15 °C. Najviša dnevna uglavnom između 16 i 20 °C - najavljuje DHMZ za ponedjeljak.

I HAK upozorava kako je promet otežan zbog vjetra, a možda najgore je trenutno na otoku Pagu gdje trenutno nije moguće doći s kopna na otok ili suprotno. Osim što je zatvoren Paški most, uz njega je i trajektna linija u prekidu. 

Zbog vjetra za sav promet zatvoreni su:
- dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za sve skupine vozila je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-DC50 i DC27)
- Paški most
- državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački

Na Krčkom mostu zasad vrijedi zabrana za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle. Isto je i na Jadranskoj magistrali, na potezu između autoceste A7 Rupa-Križišće između čvorova Rijeka istok i Šmrika, Jadranskoj magistrali na dionici Bakar-Novi Vinodolski (DC8), DC99 čvor Križišće-Križišće i LC58107 Kraljevica-čvor Križišće.

Na dionici Jadranske magistrale Novi Vinodolski-Senj-Karlobag dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina), dok je najjači vjetar na magistrali trenutno na dionici Karlobag-Sveta Marija Magdalena, gdje se može samo osobnim vozilima. Što se tiče trajekata i katamarana, u prekidu su trajektne linije Prizna-Žigljen, Stinica-Mišnjak i Sumartin-Makarska, te katamaranska linija 9604 Ubli-Vela Luka-Hvar-Split.

''U priobalju puše jaka bura, povremeno s olujnim i orkanskim udarima. Kolnici su mjestimice mokri ili samo vlažni i skliski. Zbog povremeno jakih pljuskova kiše moguće je naići na veću količinu vode koja se zadržava na kolniku. Mogući su odroni. Vozačima savjetujemo da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila'', upozorava HAK.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije