Primanja braniteljske populacije godinama stagniraju i ne prate rast troškova

Osnovica za određivanje visine mjesečnih novčanih naknada braniteljima u FBiH za više od 10 godina porasla 140 KM

plaća, novac, novčanik
BHRT
07.09.2024.
u 13:44

Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata donijela je tri odluke iz braniteljske oblasti. Donesena je odluka kojom je utvrđena mjesečna egzistencijalna naknada razvojačenim braniteljima i članovima njihovih obitelji za razdoblje srpanj – prosinac 2024. godine u iznosu od 5,33 KM po mjesecu provedenom u Oružanim snagama. Drugom odlukom utvrđuje se osnovica za određivanje visine mjesečnih novčanih naknada korisnicima braniteljsko-invalidske zaštite u Federaciji BiH u iznosu od 1007,89 KM, a po kojoj će biti utvrđena visina mjesečnih novčanih naknada osobnih i obiteljskih invalidnina u Federaciji BiH za navedeno razdoblje. Također, Vlada Federacije BiH donijela je odluku kojom se utvrđuje osnovica za isplatu mjesečnih novčanih naknada dobitnicima ratnih priznanja i odlikovanja te članovima njihovih obitelji za razdoblje srpanj – prosinac 2024. godine u iznosu od 808,53 KM. Po ovoj osnovici bit će utvrđena visina mjesečnih novčanih iznosa za dobitnike ratnih priznanja i odlikovanja i članove njihovih obitelji za spomenuto razdoblje ove godine. Branitelji posljednjih godina ukazuju na sve teži položaj u kojem se nalaze. Njihova primanja ni blizu nisu pratila rast troškova života. Tražili su novi način obračuna, što je sad i učinjeno.

Rat kroz godine

U travnju prošle godine obračunska osnovica za određivanje visine mjesečnih naknada korisnicima braniteljsko-invalidske zaštite uvećana je s 910 na 945,49 KM. Također, usvojen je koeficijent za obračun invalidnina u maksimalnom iznosu 1. Iz resornog ministarstva podsjećaju da je osnovica od 2010. do 2021. godine povećana ukupno 7,5 posto, a u 2022. i 2023. godini za 8,9 posto. Obračunska osnovica za određivanje visine mjesečnih naknada dobitnicima ratnih priznanja i odlikovanja i članovima njihovih obitelji također je povećana, i to sa 730 na 758,47 KM. Od 2010. do 2021. godine osnovica je povećana ukupno 7,5 posto, a u 2022. i 2023. godini za 17,7 posto. U travnju ove godine utvrđena je i osnovica za određivanje visine mjesečnih novčanih naknada korisnicima braniteljsko-invalidske zaštite u Federaciji BiH za 2024. godinu (invalidnina) u iznosu od 962,51 KM te osnovica za isplatu mjesečnih novčanih naknada dobitnicima ratnih priznanja i odlikovanja i članovima njihovih obitelji za 2024. godinu u iznosu od 772,12 KM. Iako su troškovi života enormno porasli, mjesečna primanja ratnih vojnih invalida i obitelji poginulih branitelja u posljednjih pet godina tek su simbolično uvećana. Vlada FBiH donijela je odluku o utvrđivanju visine osnovice za određivanje mjesečnih novčanih naknada korisnicima braniteljsko-invalidske zaštite u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2013. godinu u iznosu od 867,50 KM. Vlada FBiH je 2. srpnja 2014. u skladu sa Zakonom o pravima branitelja i članova njihovih obitelji donijela odluku o utvrđivanju visine osnovice za određivanje mjesečnih novčanih naknada korisnicima braniteljsko-invalidske zaštite u FBiH (invalidnine) za 2014. godinu u iznosu od 867,50 KM. Ista osnovica primjenjivala se 2017. godine. Osnovica je godinama ostala ista. Branitelji već godinama ukazuju na problem preniskih invalidnina s kojima je nemoguće preživjeti mjesec. Minimalna mirovina u FBiH u prosincu te 2014. iznosila je 365 KM, danas je ona 565,18 KM. Premalo za život, ali je povećana za 200,18 KM. Nažalost, invalidnine nisu pratile i rast mirovina unatoč ogromnom rastu troškova života. Dakle, osnovica za određivanje visine mjesečnih novčanih naknada korisnicima braniteljsko-invalidske zaštite u Federaciji BiH od 2013. godine do sada, s posljednjim povećanjem, porasla je za 140,39 KM.

Izmjene zakona

Izmjenama triju zakona, Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih obitelji, Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji te Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, visina osnovice mjesečnog novčanog dodatka, odnosno mjesečne novčane egzistencijalne naknade, usklađivat će se onako kako je regulirano usklađivanje mirovina, odnosno propisom koji regulira oblast mirovinskog i invalidskog osiguranja u Federaciji BiH, bez smanjivanja posljednje usklađene osnovice. Člankom 78. Zakona o MIO propisano je da se vrijednost općeg boda usklađuje 15. travnja svake godine prema postotku porasta prosječne bruto plaće u Federaciji u prethodnoj godini. U slučaju promjene obuhvata bruto plaće u smislu Zakona o porezu na dohodak, vrijednost općeg boda će se uskladiti prema odredbi članka 79. ovog Zakona. Usklađivanje vrijednosti boda iz stavka može se provoditi najviše dvije uzastopne kalendarske godine. Članak 79. Zakona o MIO glasi: Mirovine se usklađuju 15. travnja svake godine tako da se usklađivanje vrši u visini zbroja 50% postotka porasta potrošačkih cijena i 50% postotka porasta bruto domaćeg proizvoda u Federaciji u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, osim mirovina ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, a najviše do stope rasta bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini. Nadalje, članak 80. Zakona o MIO glasi: Izvanredno usklađivanje može se provesti jednom u tekućoj godini ako je stopa rasta realnog bruto domaćeg proizvoda prethodne kalendarske godine veća od 3% i ako nema akumuliranog deficita proračuna Federacije, a najviše do stope rasta realnog bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini. To u biti znači da će rast naknada braniteljskim kategorijama pratiti rast mirovina, odnosno u skladu s rastom bruto društvenog proizvoda i indeksom rasta cijena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije