Omiljena mesna poslastica velikog broja ljudi mogla bi povećati rizik od dijabetesa tipa 2, upozoravaju znanstvenici. Kako donosi The Sun, francuski istraživači otkrili su da kemikalije za konzerviranje koje se najvećim dijelom nalaze u slanini povećavaju stopu oboljelih od ove bolesti.
Njihova studija pratila je prehranu i stopu dijabetesa tijekom 12 godina kod više od 104 tisuće ljudi, a rezultati su pokazali da je pojava dijabetesa tipa 2 čak 27 posto veća kod onih koji su jeli velike količine nitrita, takozvanog konzervansa koji se najvećim dijelom nalazi u slanini, ali jednako tako i u kobasicama, šunki te salami.
Glavni autor studije dr. Bernard Srour sa sveučilišta Sorbonne Paris Nord rekao je da bi ljudi trebali ograničiti konzumaciju hrane koja sadrži kontroverzne aditive, uključujući natrijev nitrit.
”Ovi rezultati daju novi dokaz o potrebi smanjenja upotrebe aditiva nitrita u prerađenom mesu u prehrambenoj industriji”, objašnjava Srour koji dodaje kako su nedavno istraživanja također povezala konzumiranje slanine, ali i drugih mesnih prerađevina s povećanim rizikom od raka debelog crijeva, dojke i prostate, prenosi Index.