Naručivanje pića u baru ili kafiću ne mora biti komplicirano, ali postoje sitnice koje možda radite pri naručivanju koje mogu ili zbuniti barmena ili pokvariti vaše piće.
Insider je obavio razgovore s barmenima kako bi došao do saznanja koje su to najčešće greške ili dvosmislenosti koje gosti nenamjerno koriste, a koje mogu utjecati na kvalitetu usluge, piše Index.hr.
Ne tražite od barmena da vam napravi svoj omiljeni koktel
Iako katkad djeluje kao dobra ideja da od barmena zatražite da vam napravi njegov omiljen koktel, to može rezultirati da ste dali novac za piće koje vam nimalo ne odgovara. Zar je to čudno? Okusi su, katkad i vrlo – različiti.
“Iako znam da gost pokušava biti ljubazan i da stvara određeni odnos sa mnom, najčešće ono što ja volim piti nije ono što će se svidjeti i gostu”, kaže Nicky Beyries, vlasnik barova “Laszlo” i “Foreign Cinema” u San Franciscu.
Ako želite povećati sebi šanse da dobijete piće u kojem ćete zaista uživati, od barmena zatražite da vam preporuči piće, nudeći mu i neke podatke o vašim okusima.
“To mogu biti razni parametri – okusi koje volite ili ne volite, vrsta pića za koje ste raspoloženi ili nešto u čemu često uživate. Uz pomoć njih, barmen vas može usmjeriti na nešto određenije”, savjetuje Beyries.
Prije nego što pozovete barmena, razmislite o tome što biste željeli popiti
Iako je sasvim u redu zatražiti od barmena meni, još je mudrije imati neku približnu ideju što biste željeli popiti prije nego što ga pozovete.
“Ako primijetite da je teško dozvati barmena zbog toga što je zauzet drugim gostima, pomozite mu time što mu nećete potrošiti previše vremena. Savjetujte se s prijateljima oko toga što ćete naručiti kako bi se cijeli postupak naručivanja odigrao brže, kada se barmen pojavi kod vas”, govori Ben Potts koji radi u “Beaker & Gray” baru u Miamiju.
“Ovo nije nužno, ali je jako pristojno s vaše strane.”
Ne tražite “koktele iznenađenja”
Nisu sva iznenađenja ugodna.
“Većina barmena istinski vam želi “smućkati” nešto što će vam se svidjeti. Ako ga tražite da vas iznenadi, zadat ćete mu nizak udarac, a da toga i niste svjesni”, govore Katie Molchan i Elaina Holko, barmenice i vlasnice bara “Mixtape” u Pittsburghu. “Nesumnjivo, gosti bi se trebali osloniti na znanje i stručnost barmena, ali moraju biti svjesni da barmeni o gostima ne znaju ništa.”
Ako želite piće iznenađenja, svom barmenu recite tri stvari: pića koje volite (na primjer: džin ili votka), okus koji želite (na primjer: slatki, gorči, začinjen) kao i koliko vam je snažno piće potrebno.
Komplicirani kokteli nisu najbolje rješenje kada je kafić pun
Nema ničeg pogrešnog u naručivanju složenih, ukusnih napitaka za koje je potrebno određeno vrijeme kako bi bili “smućkani”. Međutim, imajte na umu da možda nećete dobiti najbolju verziju ovog pića ako je ono pripremano u žurbi – dok je broj gostiju na maksimumu i kada narudžbe pristižu sa svih strana.
“Dobar tajming jest važan. Kada je kafić pun gostiju, nije najbolja ideja naručiti topli koktel jer je za njih obično potrebno više vremena nego za piće koje se služi s ledom.
S druge strane, ako barmen odluči posvetiti punu pažnju vašem koktelu iako je gužva, može se dogoditi da prođe dosta vremena prije nego što vaše piće bude gotovo.
Drugim riječima, ako je kafić pun, razmislite da naručite neki jednostavniji koktel.
Pogrešna mješavina pića koje volite možda vam se neće svidjeti
Kada su u pitanju žestoka pića, većina ljudi smatra da su svi viskiji, ili votke, ili džinovi približno istog okusa. Međutim, svaki brend alkoholnih pića koristi jedinstvene osnovne sastojke i metode destilacije zbog čega može doći do primjetno različitih okusa.
“Greška koju mnogi rade je što se drže onoga što znaju, čak i ako okus koktela koji su naručili nije onaj koji su željeli dobiti”, kaže Juliana Montebello-Roman, PR menadžerica talijanskog “Bistroa” u Chicagu.
Čak i ako naručujete jednostavno piće i dodate gaziranu vodu, ona će promijeniti okus tog pića. Iako je dobro ako znate koje brendove alkoholnih pića preferirate, korisno je raspitati se kod barmena kakav je završni okus koktela koji želite naručiti, a koji sadrži vaša omiljena pića.
Nećete pomoći barmenu ako zatražite “jako” piće
“Kokteli imaju posebne recepte. Reći barmenu da vam napravi jako piće isto je kao reći kuharu da vam napravi dobru hranu. Ako želite nešto jako, naručite koktel s tekilom”, kaže Alex Vines, menadžer bara “Fulton Alley” u New Orleansu.
Govorite glasno i bez nepotrebnih skraćenica
Važno je izbjegavati nepotrebne skraćenice pri naručivanju pića jer možete zbuniti barmena ili slučajno naručiti nešto što niste željeli.
“Jasnoća je jako važna. Katkad ljudi misle da su u trendu ako skraćuju riječi. Buka u lokalima često je velika i nije lako razumjeti goste dok govore. Budite jasni, precizni, i to će pomoći da dobijete točno ono što ste poželjeli”, rekao je August O’Mahoney, menadžer bara “Baltaire” u Los Angelesu.