Catherine Carpenter, profesorica kliničke prehrane i članica UCLA Jonsson Comprehensive Cancer Center, upozorava da jedenje mesa pečenog na visokim temperaturama može povećati rizik od raka. To možda nije ono što želite čuti uoči sezone roštiljanja, no pridržavajući se ovih nekoliko savjeta možete roštiljati na zdrav način.
Pečenje mesa na roštilju na visokim temperaturama može pougljeniti meso – uz sagorijevanje masnoće, što proizvodi kancerogene kemikalije poznate kao heterociklički amini (HCA) i policiklički aromatski ugljikovodici (PAH). Produljena izloženost ovim kemikalijama, koje također nastaju iz ispušnih plinova vozila, korozivnih tvari i drugih zagađivača, može oštetiti DNK, a s vremenom se mogu razviti i tumori.
Dr. Catherine Carpenter ističe da dugotrajna izloženost HCA i PAH povećava rizik od raka prostate, debelog crijeva i gušterače. Posebno s PAH-ovima, koji su aerosoli proizvedeni od dima od pečenja koji se također talože na mesu, potencijal izloženosti je dvostruk: od kontakta zbog gutanja hrane i kroz udisanje dima.
Savjeti za zdravije roštiljanje
Dr. Carpenter nudi ovih 5 savjeta za roštiljanje kako bi se smanjio rizik od izlaganja ovim karcinogenima.
- Nemojte peći meso na izravnoj vatri. Ako imate više plamenika, stavite meso iznad plamenika koji nema plamen, pecite na neizravnoj toplini.
- Ako se meso mora peći na žaru na izravnoj vatri, često ga okrećite kako biste smanjili izloženost kancerogenim tvarima.
- Ako meso ima ugljene dijelove, odrežite ih prije posluživanja.
- Meso poslužite s voćem i povrćem koje sadrži antioksidanse koji suzbijaju djelovanje kemikalija koje uzrokuju rak.
- Slično tome, razmislite o mariniranju mesa u marinadi na bazi citrusa prije pečenja na roštilju. Meso će apsorbirati citruse, a antioksidansi će neutralizirati kemijske učinke karcinogena.
Ne kažem da se treba odreći pečenja mesa na roštilju, ali ga pokušajte pripremiti na način koji je za vas zdraviji, savjetuje dr. Carpenter.