ORAŠJE

Pejo Marković iz Boka: Od mirovine teško preživljavam pa proizvodim povrće da zaradim

storyeditor/2024-09-18/mir.png
19.09.2024.
u 14:28

Članovi Udruge umirovljenika Grada Orašja, uz obilježavanje 35 godina rada i desetljeće Aktiva žena Udruge, upozorili su na nedovoljna primanja koja ne pokrivaju ni osnovne životne potrebe

Umirovljenička populacija ne treba biti na margini događanja jer tijekom svoga radnog vijeka umirovljenici su dali nemjerljiv doprinos razvoju zajednica i ekonomije, piše Večernji list BiH. S obzirom na to, očekivano je da u mirovini uživaju plodove svoga dugogodišnjeg rada kroz primjerene mirovine koje im omogućuju dostojanstven život. Nažalost, stvarnost je često drukčija - mnogi umirovljenici suočavaju se s nedovoljnim primanjima koja ne pokrivaju ni osnovne životne potrebe.

Dodijeljena priznanja

U tom kontekstu nerijetko su prisiljeni tražiti pomoć od članova obitelji ili čak ponovno raditi kako bi osigurali financijsku stabilnost, zajedničko je u izjavama koje su se mogle čuti u Orašju na susretu Udruge umirovljenika koja je prigodnim sadržajima obilježila 35 godina od formiranja i desetljeće rada Aktiva žena, koji svojim radom pri Udruzi posebno unaprjeđuje njihov rad.

Udruga umirovljenika u Orašju zaživjela je sa stotinjak članova, a danas ih ima oko 780. Njezini su članovi položili vijence i zapalili svijeće kod spomen-obilježja u Gradskom parku i odali počast palim braniteljima. Njezinu respektabilnost svojom su nazočnošću i prigodnim obraćanjima potvrdili brojni gosti i prijatelji udruge, a među gostima bio je i gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić. Zaslužnim članovima i donatorima dodijeljena su priznanja te je tom prigodom naglašeno kako Udruga vodi računa o socijalnim kategorijama svojih članova kada je u pitanju pomoć pri liječenju, kupnja ogrjeva, za slučaj smrti i u drugim potrebama, a ne izostaje ni pomoć gradske i županijske vlasti.

Minimalni iznos mirovine u Orašju prima 420 osoba. Ne čudi stoga što je predsjednik Udruge Ahmet Nurispahić podsjetio kako umirovljenici u Orašju, kao i u drugim sredinama, teško spajaju kraj s krajem, ponajviše zbog nejednakog povećanja prosječne plaće u Federaciji BiH i porasta mirovina. Pohvalio je potporu koju dobivaju od gradonačelnika i predsjednika Vlade Posavske županije. Predstavnici udruge za obljetnicu posjete svakog člana koji napuni 90 godina i daruju mu jednokratnu pomoć od 300 KM, dok socijalne kategorije, na osnovi dojava mjesnih povjerenika, pomažu u granicama svojih mogućnosti.

Dubravka Stojanović je ratni vojni invalid i članica Udruge umirovljenika još od njezina osnivanja. Prije 10 godina dala je prijedlog za formiranje Aktiva žena, na čijem je čelu i puno je učinila na animiranju žena i okupljanju u udruzi. Poručuje kako je malo mlađih članica, ali i napominje kako razumije njihovu neaktivnost jer, kaže, zbog malih primanja prisiljene su raditi i dodatni posao ili čuvati unuke.

Slabije plaćeni poslovi

Pejo Marković, povjerenik Ogranka u MZ Bok, koji ima 42 aktivna člana udruge, prima minimalnu mirovinu, a član udruge je od 2013. godine. Navodi kako članovi nisu zadovoljni primanjima jer je većina zaradila mirovinu na slabije plaćenim poslovima.

- S mirovinom teško preživljavam i radije bih je nazvao socijalom. Dodatni prihod ostvarujem kroz proizvodnju povrća u plastenicima i tako punim kućni proračun. Federalnoj Vladi poručio bih da pomogne umirovljenicima jer svaka vrsta pomoći, bilo jednokratna ili povećanje mirovine, dobro je došla - poručio je Pejo Marković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije