IDDEEA BiH

Pilot projekta uvođenja novih tehnologija na izborima nadmašio očekivanja

izbori u bih - nove tehnologije
Foto: Fena
1/4
06.10.2024.
u 21:06

Ovo ostvarenje je od veoma velikog značaja za poboljšanje izbornog integriteta u Bosni i Hercegovini, a moderne i napredne tehnologije su po prvi put testirane u izbornom sustavu u povijesti naše zemlje

Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) s velikim zadovoljstvom objavljuje da su pilot projekti uvođenja inovativnih i novih tehnologija u izborni proces na lokalnim izborima 2024. u Bosni i Hercegovini, održanim danas, nadmašili sva postavljena očekivanja. 

Ovi projekti provedeni u suradnji sa Središnjim izbornim povjerenstvom Bosne i Hercegovine (SIP BiH) i uz tehničku podršku IDDEEA-e, te uz financijsku podršku Izaslanstva Europske unije u BiH i OESS Misije u BiH, predstavljaju važan iskorak ka modernizaciji izbornog procesa u našoj zemlji.

Uvođenjem sustava autentifikacije birača i transmisije rezultata, kao i biometrijske identifikacije na odabranim biračkim mjestima postignut je značajan pomak u provođenju odredbi Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, kao i sigurnosti i transparentnosti izbora. Cjelokupan sustav i testirana tehnološka rješenja su se pokazali izuzetno efikasnim, a sama biometrijska identifikacija i autentifikacija  je potvrđena kod 96 posto birača koji su testirali ove tehnologije, što ističe i potvrđuje kvalitet i pouzdanost svih relevantnih baza podataka i cjelokupnog sustava koje IDDEEA tehnički vodi, održava i unapređuje.

Ovo ostvarenje je od veoma velikog značaja za poboljšanje izbornog integriteta u Bosni i Hercegovini, a moderne i napredne tehnologije su po prvi put testirane u izbornom sustavu u povijesti naše zemlje. Na ovaj način IDDEEA je u suradnji s SIP-om osigurala primjenu tehničkih metoda i alata koji osiguravaju točnost i sigurnost potvrde identiteta glasača, njihove identifikacije i verifkacije u skladu s najvišim europskim standardima demokracije, pridonoseći time ukupnom povjerenju građana i društva u cjelini u izborni proces.

U funkcionalnost, pouzdanost i sigurnost sustava i primjene novih tehnlogija uvjerili smo se na samim glasačkim mjestima u izbornoj jedinici Stari grad Sarajevo, koje su posjetili direktor IDDEEA-e, Almir Badnjević sa suradnicima, članovi SIP-a BiH i Luigi Soreca, veleposlanik Europske unije u BiH.

Posebnu pažnju i zahvalu želimo uputiti našim zaposlenicima koji su ovome procesu istakli svoj profesionalizam i predanost postavljenim ciljevima, priopćeno je iz IDDEEA-e BiH. U ovom postupku su samostalno izvršena projektiranja, pripremene radnje i implementacija rješenja, a u tijeku današnjeg izbornog dana susvi organizacijski, ljudski i tehnički kapaciteti IDDEEA-e stavljeni u funkciju tehničke podrške i nadgledanja implementacije sustava i izbornog procesa.

- Naš uspjeh ne bi bio moguć bez izuzetne suradnje sa SIP-om BiH, što je potvrđeno od predsjednice SIP-a na današnjoj podnevnoj konferenciji za javnost, a ovom prilikom ponovno ispred IDDEEA-e pohvaljujemo posvećenost i angažman SIP-a BiH. Također, važno je naglasiti i istaći da su svi ovi poduhvati realizirani bez utroška sredstava iz proračuna institucija BiH, a sva tehnološka rješenja su razvijena i implementirana isključivo internim resursima i uz podršku i pomoć naših međunarodnih partnera, poručili su iz IDDEEA-e.

U budućem razdoblju IDDEEA će u suradnji sa SIP-om BiH izvršiti dodatnu analizu dobivenih rezultata u vezi primjene novih tehnologija u izbornom procesu. Na osnovu ovih analiza će se izvršiti dodatna podešavanja funkcionalnosti navedenih sustava u cilju postizanja još boljih rezultata na identifikaciji i autentifikaciji, obuci osoblja, daljem razvoju i primjeni istih u izbornom procesu. 

- Sve ove aktivnosti predstavljaju velike i značajne korake naprijed, kao i prekretnicu u demokratizaciji izbornog sustava i izbornog procesa u Bosni i Hercegovini, a što potvrđuje našu neupitnu opredjeljenost i posvećenost kontinuiranom unapređenju i implementaciji novih tehnologija za dobrobit i boljitak svih građanki i građana BiH - navodi se u priopćenju IDDEEA BiH. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?