probajte

Pinsa bi mogla postati popularnija od pizze! Evo u čemu je razlika

shutterstock
06.04.2024.
u 15:49

U 2020. godini gastronomski stručnjaci predviđaju veliku popularnost pinse i otvaranje pinserija, ali ona nije neki novi izum

Pinsa je zapravo prethodnica pizze, a prvi puta se spominje u Rimu. Tada je bila ovalno jelo napravljeno od vode, prosa, ječma i zobi. Formirala se u vrlo tanko tijesto, a pekla na vrućem ugljenu i kamenju.

Danas pizza i pinsa nisu isto jelo. Glavna razlika je u tijestu. Tijesto za pizzu radi se od pšeničnog brašna, malo vode i puno soli, dok se tijesto za pinsu radi od pšeničnog, sojinog i zobenog brašna, puno vode i jako malo soli, zbog čega je tijesto lakše, prozračnije i hrskavo.

Također je pinsa zdravija za konzumaciju, jer je bez glutena. Najbolja je kada tijesto odstoji 72 sat jer se škrob razgrađuje i ostavlja nevjerojatan okus. Sadrži i manje masnoća i natrija pa ima manje kalorija nego pizza i lakša je za probavljanje.

Korištenjem sojinog brašna za pripremu osiguravate tijelu A, B i C vitamine te je prirodna, zdrava i zasitna. Pinsa oduševljava svojim okusima, a najbolja stvar kod nje je da je hrskava izvana, a sočna i mekana iznutra.

Kako napraviti savršeno tijesto za pinsu:

800 grama pšeničnog brašna

150 grama rižinog

50 grama sojinog brašna

25 grama soli

20 mililitara ekstra djevičanskog maslinovog ulja 1

litra hladne vode

1 vrećica suhog kvasca

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?