Plenković: Ponovno smo u poziciji poslati odličnu poruku gospodarstvu i građanima

21.09.2024.
u 12:09

Svjetska rejting agencija Fitch podigla je u petak rejting Hrvatske s 'BBB+' na 'A-', uz stabilne izglede, istaknuvši otpornost hrvatskog gospodarstva na vanjske šokove, smanjenje javnog duga i kontinuiranu integraciju u skupinu zemalja u jezgri eurozone. Ocjena 'A' signalizira kupcima dužničkih papira da Fitch očekuje mali rizik da dugovi neće biti servisirani i da su kapaciteti za njihov povrat snažni, iako su možda ipak ranjiviji na nepovoljne poslovne i ekonomske uvjete nego kod zemalja s višim rejtingom.

Stabilnim izgledima Fitch je naznačio da će rejting u dogledno vrijeme zadržati na 'A-'. Hrvatski rejting odražava "vjerodostojan" zakonski okvir oslonjen na članstvo u EU i eurozoni, uz fiskalnu disciplinu i spremnost na poštivanje fiskalnih propisa koji će podržati smanjenje javnog duga u iduće četiri godine. Predsjednik Vlade Andrej Plenković komentira ovaj važan trenutak za Hrvatsko gospodarstvo na konferenciji za medije.

"Mogu iskazati zadovoljstvo još jednim povećanim kreditnim rejtingom za RH na rekordnu razinu koje je sinoć objavila agencija Fitch nakon prošlog pretka kada je isto učinio S&P, druga agencija od tri podigla je rejting Hrvatske na povijesnu razinu što je snažna poruka za Hrvatsko gospodarstvo" kazao je premijer.

"Kada gledam iz perspektive početka mandata, praktički u osam godina rastemo 16 postotnih bodova i time smo ispunili više od trećine političkih ciljeva za naredni mandat. Ove godine će nam BDP rasti za oko 8 milijardi eura" najavio je, dodajući kako Fitch Hrvatsku svrstava među "članice EU koje imaju slični rating, recimo Latvija, Poljska, Portugal, Španjolska, dok Italija, Grčka, Rumunjska i Mađarska imaju niži rejting".

Fitch je kao pozitivno ocijenio političku stabilnost u Hrvatskoj, naglasio je Plenković. "Ponovno smo u poziciji poslati odličnu poruku gospodarstvu i građanima - što Hrvatska ima bolju reputaciju, to su prije svega uvjeti za zaduženje i refinanciranje zaduženja države povoljniji, a ako je takva situacija s državom, ona se prelijeva na povoljnije kamatne stope u bankama i niže kamatne stope kod kreditiranja građana. Jedan efekt koji nas dovodi u situaciju da mi nakon četiri mjeseca mandata već smo ispunili predizborno obećanje da ćemo Hrvatsku dovesti na A razinu kreditnog rejtinga" zaključio je premijer.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije