Policija je danas potvrdila da su trojica muškaraca u mjestu Vidrenjska kosa, na području Velike Ludine, u petak preminula uslijed ugušenja zbog prevelike koncentracije ugljik-dioksida i smanjenja koncentracije kisika u podrumskoj prostoriji gdje su obavljali poslove prerade mošta.
Naime, u petak, 30. kolovoza, u mjestu Vidrenjska kosa, Općina Velika Ludina, u vikendici, pronađena su tri beživotna tijela. Na mjestu događaja obavljen je očevid, kojim je rukovodila zamjenica županijske državne odvjetnice, te je utvrđeno da se radi o trojici muškaraca starosti 57, 58 i 73 godine. U sklopu očevida pronađena je posuda sa suhim ledom, za koji se pretpostavlja da su koristili prilikom procesa prerade mošta.
Danas, 2. rujna, temeljem naloga Županijskog državnog odvjetništva u Sisku, na odjelu patologije sisačke Opće bolnice obavljene su obdukcije te je utvrđeno da je smrt kod trojice muškaraca nastupila uslijed ugušenja zbog prevelike koncentracije ugljik-dioksida i smanjena koncentracije kisika u podrumskoj prostoriji gdje su obavljali poslove prerade mošta. O navedenom događaju policija Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku podnosi posebno izvješće.
Podsjetimo, prema dostupnim informacijama, prvi muškarac je pao na pod, a drugi je pokušao pomoći, no i njemu je ubrzo pozlilo. Treći muškarac koji im je pritekao u pomoć također je preminuo. Tijela je otkrio prijatelj nakon što se jedan od preminulih nije javljao na pozive supruge, piše 24sata. Tragedija se desila u vinogradarskom području, gdje kuće uglavnom služe za sezonske aktivnosti poput berbe grožđa, što je ovog puta odgođeno zbog visokih temperatura.
Miroslav Polovanec, predsjednik udruge vinara i vinogradara Bregovita Hrvatska, za 24sata upozorio je da hlađenje pomoću suhog leda nije standardna praksa te da podrumi moraju biti opremljeni sustavima za regulaciju temperature i ventilaciju kako bi se spriječile opasne posljedice. "Hlađenje pomoću suhog leda nije standardno i treba ga izbjegavati. Suvremeni rashladni uređaji omogućuju kontrolu temperature u hladnjačama ili cisternama s dvostrukim stijenkama", rekao je Polovanec, dodavši da podrumi moraju biti dobro prozračeni kako bi se izbjegle opasne situacije poput ove.
Također je napomenuo da je najveći broj smrtnih slučajeva zabilježen kod ljudi koji proizvode vino u manjim, neadekvatno opremljenim uvjetima: "Nažalost, kod malih proizvođača često izostaje profesionalna oprema i ventilacija, što dovodi do ovakvih tragedija."