Poslastica koju će djeca obožavati.
Sastojci:
Tijesto:
– 150 g mekog brašna
– 100 g oštrog brašna
– 170 g hladnog maslaca
– 80 g šećera
– 1 prstohvat soli
Preljev od karamele:
– 150 g smeđeg šećera
– 100 g maslaca
– 1/4 žličice soli
– 80 g slatkog vrhnja
– 1 žličica ekstrakta vanilije
– 200 g grubo nasjeckanih badema
– 100 g čokolade ili više, po želji
Priprema:
Posudu za pečenje obložiti papirom za pečenje. Uključiti pećnicu da se zagrije na 175 stupnjeva.
Pomiješati brašno, šećer i so. Dodati maslac, pa dobiveno mrvičasto tijesto ravnomjerno rasporediti na dno pleha i izbockati vilicom. Tijesto peći 15 minuta ili dok rubovi ne porumene. Izvaditi iz pećnice i prohladiti minutu, dvije.
Za to vrijeme napraviti preljev od karamele (da bude gotov kad tijesto bude pečeno).
Na umjerenoj temperaturi kuhati šećer, maslac, sol i slatko vrhnje. Kad se šećer i maslac otope, dodati ekstrakt vanilije i nasjeckane bademe. Sve zajedno kuhati minutu, dvije.
Vruć preljev rasporediti po kori i vratiti u pećnicu. Peći oko 10 minuta ili dok bademi malo ne porumene. Pripaziti da se karamela ne prepeče.
Preljev treba biti čvrst, ali ne previše. Kad se ohladi, dodatno će se stisnuti. Pustiti da se kolač potpuno ohladi.
Kolač izvaditi iz posude zajedno s papirom. Staviti na dasku i rezati na komade željene veličine.
Čokoladu otopiti na pari, pa preliti preko. Možete staviti i više od 100 g čokolade ako želite.
Kad se čokolada stisne, kolačiće spremite u kutiju za kolače.
Dobar tek!