Vlada FBiH usvojila uredbu

Poslodavci mogu radnicima isplatiti neoporezivu pomoć do 2768 KM

posao
19.07.2024.
u 18:00

Poslodavac može na osnovi ove uredbe izvršiti isplatu pomoći u maksimalnom iznosu do 2768 KM u skladu s financijskim mogućnostima i pravilima propisanim ovom uredbom

Vlada Federacije BiH je na jučer održanoj sjednici, kojom je po ovlasti premijera Federacije BiH predsjedao zamjenik premijera i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović, na prijedlog Federalnog ministarstva financija, u cilju ublažavanja ekonomskih posljedica prouzročenih rastom cijena osnovnih životnih namirnica, usvojila uredbu kojom se produljuje rok koji imaju poslodavci za isplatu jednokratne pomoći radnicima, piše Večernji list BiH.

Povećanje kupovne moći

Poslodavac može na osnovi ove uredbe izvršiti isplatu pomoći u maksimalnom iznosu do 2768 KM u skladu s financijskim mogućnostima i pravilima propisanim ovom uredbom. Također, može izvršiti isplatu pomoći i u iznosu koji je manji od tog iznosa. Pomoć se može isplatiti u razdoblju od dana stupanja na snagu ove uredbe, a najkasnije do dana prestanka njezina važenja. Ova pomoć ne smatra se plaćom ili naknadom plaće prema odredbama Zakona o radu. Uredbom je precizirano da se isplata pomoći može izvršiti do maksimalno šest tranši (dijelova), s tim da ukupan iznos ne može prijeći 2768 KM. Također, pomoć se može isplatiti i jednokratnom tranšom. Poslodavac je dužan do 15. u mjesecu za protekli mjesec u kojem je izvršena isplata pomoći ili dijela pomoći dostaviti nadležnoj Poreznoj ispostavi izvješće o isplati pomoći. Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama FBiH, a prestaje vrijediti 31. prosinca 2024. godine. Kako je navedeno u obrazloženju uredbe, isplata neoporezive pomoći radnicima izravno će imati utjecaj na povećanje njihove kupovne moći i lakše podnošenje inflatornog pritiska prouzročenog i vanjskim i unutarnjim čimbenicima na koje oni ne mogu utjecati. S aspekta pravednosti, mjera ima za cilj povećanje socijalne pravde, posebno uzimajući u obzir zaposlene s najnižim primanjima. Prema podacima od Porezne uprave, oko 120.000 radnika prima najnižu plaću, a još dodatnih 70.000 radnika prima nešto višu plaću od najniže, odnosno plaću u iznosu do 800 KM. S druge strane, naglašeno je kako tu mjeru treba razmatrati i s aspekta poslodavaca, i to s više strana. Prvenstveno, treba imati u vidu da će poslodavci imati priliku kroz ovu uredbu pomoći svojim zaposlenicima, a bez dodatnog poreznog opterećenja, dok će, s druge strane, ta mjera doprinijeti zadržavanju radnih mjesta i smanjenju fluktuacije radnika. Navedeno je da s propisanom pomoći svaki radnik može dobiti do 2768 KM u razdoblju važenja uredbe, što iznosi 461 KM na mjesečnoj razini. Podsjetimo, prethodna uredba vrijedila je do 30. lipnja 2024. godine, a na osnovi nje poslodavac je mogao izvršiti isplatu pomoći u maksimalnom iznosu do 2520 KM.

Za Željeznice 4,2 mil. KM

Vlada je, na prijedlog Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, utvrdila prijedloge zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima Federacije BiH i Zakona o unutarnjim poslovima Federacije BiH. Utvrđenim prijedlogom Zakona o policijskim službenicima Federacije BiH mijenja se članak 122. točka 3. tako da policijskom službeniku prestaje radni odnos kada navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, odnosno najmanje 20 godina mirovinskog staža ili kada navrši 40 godina staža osiguranja bez obzira na godine života, osim za policijskog službenika koji bude imenovan za ravnatelja uprave policije ili zamjenika ravnatelja uprave policije, a kojem radni odnos prestaje s istekom mandata u skladu sa Zakonom o unutarnjim poslovima FBiH. Kada je riječ o Zakonu o unutarnjim poslovima FBiH, ovim izmjenama briše se odredba koja se odnosila na to da u vrijeme raspisivanja javnog natječaja i trajanja mandata kandidat za ravnatelja i zamjenika ravnatelja Federalne uprave policije ne ispunjava uvjete za mirovinu. Ovom izmjenom pojednostavljeni su uvjeti u pogledu izbora ravnatelja i zamjenika ravnatelja Federalne uprave policije. Na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i veza Vlada je donijela odluku o usvajanju programa utroška sredstava kapitalnog transfera "Kapitalni transferi javnim poduzećima - za sufinanciranje izgradnje željezničke infrastrukture", utvrđenog proračunom Federacije BiH za 2024. godinu u iznosu od 4,200.000 KM. Vlada je, na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta, donijela odluku o usvajanju programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele "Kapitalni transferi neprofitnim organizacijama - izgradnja, adaptacija i rekonstrukcija kulturnog i graditeljskog nasljeđa", utvrđenih u proračunu Federacije BiH za 2024., u ukupnom iznosu od 2,500.000 KM. Kako je utvrđeno odlukom, svrha programa je izvođenje radova na objektima sakralne arhitekture, a organizacija, odnosno primatelji su tradicionalne vjerske zajednice u Federaciji BiH (pravne osobe) odabrani javnim pozivom. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?