Fond za zaštitu okoliša FBiH

Postavljanjem termoizolacije i zamjenom otvora možete uštedjeti i do 66% posto energije

storyeditor/2024-06-06/ee.jpg
ilustracija
07.06.2024.
u 12:45

Niskoenergetskim kućama mogu se smatrati oni objekti koji, u odnosu na tzv. obične kuće, troše oko 30 posto manje energije

Nedavno zajedničko istraživanje UNDP-ja i Izaslanstva EU-a o stupnju svijesti građana po pitanju energetske učinkovitosti (EU) i obnovljivih izvora energije (OIE) otkrilo je da 42% ispitanika nije upoznato s konceptom energetske učinkovitosti, a 38% nije imalo informacije o obnovljivim izvorima energije.

Važno se informirati

Energetska učinkovitost i važnost uštede energije mnogo se spominju posljednjih godina, no što to zapravo znači na primjeru kuće? Građani BiH iz godine u godinu izdvajaju više novca za energente. U vrijeme kada svi razmišljamo kako uštedjeti novac vrlo je važno da se informiramo o temi energetske učinkovitosti. Jedan od najboljih načina za uštedu energije i novca je nabava energetski učinkovitih tehnologija u našim kućanstvima. Kada je riječ o sektoru stanovanja, najviše energije troši se na zagrijavanje objekata te bi pri njihovoj gradnji trebalo posebnu pozornost posvetiti tom segmentu. Međutim, mnogo toga se može uraditi i kada već imate izgrađeni stambeni objekt. Prednosti energetske učinkovitosti najviše se osjete kroz financijske uštede za grijanje, hlađenje i potrošnju električne energije. Uz uštede energije, poboljšava se i životni standard, smanjuju računi za energiju, poboljšava kvaliteta zraka, ali i smanjuju emisije stakleničkih plinova. Kvalitetnom toplinskom izolacijom u osnovnom konstrukcijskom elementu ili dodatnom toplinskom izolacijom može se uštedjeti do 78% energije za grijanje ili hlađenje zgrada. Stoga je važno da se pri odluci da krenete u proces renoviranja, kupnje novih prozora ili vrata, termoizolacije, plinskog bojlera, nove rasvjete, kotlova/peći na biomasu, sustava za solarno grijanje vode, solarne panele za proizvodnju električne energije ili drugih proizvoda informirate o prednostima i mogućnostima za financiranje energetski učinkovitih tehnologija.

Niskoenergetske kuće

Niskoenergetskim kućama mogu se smatrati oni objekti koji, u odnosu na tzv. obične kuće, troše oko 30% manje energije. No, ne postoji globalno prihvaćena definicija niskoenergetske kuće, već postoje razlike, ovisno o podneblju.

Kod nas se pod niskoenergetskom kućom podrazumijeva potrošnja energije manja od 30 kWh po m2. Ova vrsta energetski učinkovite kuće naziva se još i “trolitarska” kuća jer usporedno je jedna litra lož-ulja ekvivalentna potrošnji od 10 kWh. Za postizanje energetskih ušteda u niskoenergetskoj kući koristi se energetski potencijal sunca. Ugrađuju se energetski učinkoviti prozori, obvezne su niske razine propuštanja zraka i povrata topline u ventilaciji za grijanje i hlađenje.

Dopušteni su i preferirani standardi prema pasivnim tehnikama solarnog projektiranja ili aktivnoj solarnoj tehnologiji, tj. ugradnja solarnih kolektora i fotonaponskih ćelija. Postavljanjem termoizolacije i zamjenom otvora na obiteljskoj kući možete uštedjeti i do 66% posto energije i smanjiti emisije CO2 i do 16 tona godišnje, dok istim mjerama u svom stanu možete uštedjeti i do 68% energije te smanjiti emisije u iznosu od 4000 kilograma godišnje. Nadalje, zamjenom postojećeg kotla ili peći na pelet, uz postavljanje termoizolacije na vanjske zidove i ugradnju novih prozora na obiteljskoj kući, možete uštedjeti i do 2000 KM na godišnjoj razini te smanjiti emisije CO2 i do 17 tona godišnje. Istim mjerama na stanu možete smanjiti troškove i do 1000 KM godišnje te smanjiti emisije CO2 za 7 tona godišnje. I na kraju, ugradnjom toplinskih pumpi, uz postavljanje termoizolacije na vanjske zidove i ugradnju novih prozora na obiteljskoj kući, možete uštedjeti i do 2500 KM na godišnjoj razini te smanjiti emisije CO2 i do 15 tona godišnje. Istim mjerama u stanu možete smanjiti troškove i do 1200 KM godišnje te smanjiti emisije CO2 do 7 tona godišnje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?