Zdravstvenih koristi o jedenja jaja gotovo je previše da bi ih se moglo pobrojati. One uključuju jačanje imunološkog sustava, poticanje mršavljenja, a i bogat su izvor vitamina, proteina i zdravih masti.
Premda su žumanjci bogati kolesterolom, studije su pokazale da kolesterol koji nalazite u jajima ne mora imati negativan utjecaj na razinu kolesterola kao što to mogu imati druge namirnice poput zasićenih masti, piše N1.
U stvari, mnogi tvrde da je jedini razlog zašto se jaja ikad mogu smatrati “nezdravima” taj što ih obično pržimo na maslacu i kombiniramo s nezdravom hranom, poput slanine, kobasica ili majoneze. No, prema vodećim zdravstvenim stručnjacima s klinike Mayo, doista možete jesti previše jaja.
“Većina zdravih ljudi može pojesti do sedam jaja tjedno bez povećanja rizika od srčanih bolesti”, piše dr. Francisco Lopez-Jimenez s klinike Mayo. “Ako imate dijabetes, neka istraživanja sugeriraju da jedenje sedam jaja tjedno povećava rizik od srčanih bolesti.”
Lopez-Jimenez primjećuje da konkurentska istraživanja to nisu potvrdila, te na kraju treba obaviti još istraživanja koja uspostavljaju vezu između vaše omiljene hrane za doručak i dijabetesa i bolesti srca.
Koliko vrijedi, otada postoje neki uvjerljivi dokazi koji povezuju jaja i povećani rizik od dijabetesa, ako vjerujete u nalaze masovne nove studije koju su proveli istraživači sa Sveučilišta Južne Australije, Sveučilišta Katar i Kineskog medicinskog sveučilišta.