Lepenička dolina pod vodom

Potop biblijskih razmjera blokirao putove, prijete klizišta, nastava odgođena

04.10.2024.
u 08:10

Iza žitelja Lepeničke doline, općina Kiseljak, Kreševo i Fojnica je neprospavana noć. Lepenica, Fojnica, Kreševka, ali i brojne rječice koji protječu ovom dolinom zbog obilnih kiša koje su noćas zahvatile ovo područje izlile su se iz korita i doslovno potopile mnoga naselja,  blokirale putove. Voda je ušla i u mnoge obiteljske kuće i poslovno prostore, cijela su naselja odsječena, a mnogima prijete i klizišta. Predstavnici lokalnih vlasti apeliraju na stanovnike da ne napuštaju svoje domove kako ne bi ugrozili vlastite živote.  

Ovakvu poplavu ne pamtimo, a imali smo ih prilično. Ovog puta imamo potop biblijskih razmjera“, kazao nam je jutros Mladen Mišurić Ramljak, načelnik Kiseljaka koji je sa Službom civilne zaštite i vatrogascima noć proveo na terenu. „Najteže stanje je na Kreševskoj cesti i u Višnjica Polju te dalje u Brestovskom i Bilalovcu. Putni pravci prema Busovači i Kreševu su blokirani, a promet prema Sarajevu preusmjeren je preko Visokog. Imali smo i više dojava od ljudi kojima je voda ušla u kuće, ali više informacija imat ćemo kasnije. Sve su raspoložive službe na terenu i bore se. Za Kiseljačane je važno da  znaju da je nastava odgođena i da djecu ne šalju u školu“, kazao nam je Amel Babić iz Službe za civilnu zaštiti općine Kiseljak.

Borba s vodenom stihijom traju od noćas i u Kreševu gdje se općinske službe doslovno bore za spašavanje ljudskih života, osobiti u selima koja su potpuno odsječena i onih kojima prijete klizišta. „Doslovno se borimo najprije kako bi spasili živote stanovnicima ugroženih mjesta. Cijelu smo noć na terenu, sve ekipe koje imamo i borimo se najprije za spašavanje života. Štete ćemo zbrajati poslije. Već sad mogu reći da je poplava uništila dobar dio cestovne infrastrukture, sve ono što smo godinama gradili nestalo je u samo par sati. Dio puta ispod crkve je voda odnijela, blokiran je put prema Kiseljaku, brojna sela su odsječena, od Kojsine do Dmaća, prijete im klizišta. Apeliram na ljude na ne izlaze iz kuća. Sad je važno sačuvati živote, a štetu ćemo zbrajati kasnije, ona se ipak može nadoknaditi“, kazao nam je Renato Pejak, načelnik općine Kreševo koji kaže kako ne pamti poplavu ovolikih razmjera. Kreševska se znala izliti kod obilnih kiša ali u ovolikoj mjeri nikad, potvrđuju mnogi Kreševljaci.

Poplave nisu zaobišle ni Fojnicu. Gojevići, Bakovići kao i mnoga druga naselja su pod vodom. U kolikoj mjeri je ova općina stradala znat ćemo kasnije. Sabahudin Klisura načelnik općine Fojnica također je sa službama za spašavanje na terenu i obilazi poplavljena područja. I dok se žitelji Lepeničke doline bore s poplavama kakve ne pamte ni oni najstariji, naznaka o smirivanju nema. Kiša ne prestaje padati, a prema prognozama smirivanje se očekuje tek popodne.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije