Očuvanje i jačanje položaja i identiteta Hrvata izvan Republike Hrvatske

Potpisan Ugovor o financijskoj potpori Požeško-slavonske županije projektu Franjevačkog samostana Rama – Ščit

06.07.2024.
u 21:39

Sredstva su osigurana u okviru proračuna Požeško-slavonske županije te u sklopu programa pomoći Hrvatima izvan Republike Hrvatske.

Požeško-slavonska županija, vodeći računa o očuvanju i jačanju položaja i identiteta Hrvata izvan Republike Hrvatske te očuvanju kulturne baštine, osigurala je financijsku potporu Franjevačkom samostanu Rama – Šćit u Bosni i Hercegovini.

Naime, u Franjevačkom samostanu Rama – Ščit, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić i gvardijan Franjevačkog samostana Rama – Ščit fra Andrija Jozić potpisali su ugovor o financijskoj potpori kojim je osigurano dvadeset tisuća eura, a novac će biti usmjeren izgradnji galerije i knjižnice u okviru samostana.

Sredstva su osigurana u okviru proračuna Požeško-slavonske županije te u sklopu programa pomoći Hrvatima izvan Republike Hrvatske.

Potpora svih jedinica lokalne samouprave

Osim županije, u potpori sudjeluju i sve jedinice lokalne samouprave Požeško-slavonske županije pa su tako potpisu ugovora prisustvovali i predsjednik Županijske skupštine Požeško-slavonske županije i gradonačelnik Grada Lipika Vinko Kasana, gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić, načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević te Ivana Ivanika predsjednica Ramske zajednice Požega.

Ramska zajednica je najveća zajednica doseljenika na području Požeško-slavonske županije i trenutno na području županije živi oko pet tisuća Ramljaka. Isto tako, vrijedno je spomenuti da Ramska zajednica Požega okuplja oko petsto članova, a aktivan je i KUD "Zavičajno društvo Rama Pleternica".

Od srca i naroda  koji živi u Požeško-slavonskoj županiji

- Ramljaci su velik dio naše zajednice koji su svojim radom i vrijednostima tu zajednicu i oplemenili. Iz tog razloga i zato što Požeško-slavonska županija u suradnji sa svim jedinicama lokalne samouprave u okviru proračuna ima predviđena mala sredstva koja su namijenjena za programe Hrvata izvan Republike Hrvatske, smo ovdje u Rami. Početkom ove godine potpisali smo ugovor s Hrvatskim nacionalnim vijećem u Republici Srbiji i njima smo dodijelili 20 tisuća eura za njihove programe i projekte. Danas smo s vama potpisali ugovor na isti iznos za projekte koje imate, a to je izgradnja galerije i knjižnice u okviru Franjevačkog samostana Rama – Ščit. Iznos nije velik, ali je od srca i od naroda koji živi u Požeško-slavonskoj županiji te ovom gestom na neki način jačamo odnose koji su živi i koji su prisutni već šest desetljeća – rekla je županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.

- Ramljaci su u svojoj povijesti proživljavali teške trenutke i u Zlatnoj dolini, kako nazivamo Požeško-slavonsku županiju, našli su svoja vrla ognjišta i koliko imam kontakata kod vas su dočekani kao svoji. Ima li išta ljepše nego to? Vaša gesta što ste došli ovdje i što ste imali sluha za potrebe naše zajednice je velika stvar i upućujem vam jedno iskreno hvala. To dokazuje vašu ljubav i dokazuje svim iseljenim Ramljacima da ih cijenite – rekao je gvardijan Franjevačkog samostana Rama – Ščit fra Andrija Jozić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije