liječnici upozoravaju

Povećan priliv pacijenata, najbolja prevencija smanjiti izlaganje suncu kad su najveće vrućine

hitna pomoć Sarajevo
Fena
15.07.2024.
u 17:16

U razdoblju intenzivnih vrućina i visokih temperature zraka važno je voditi računa o zdravlju, pogotovo oni čije je zdravlje narušeno zbog bolesti, te se ponašati u skladu s preporukama stručnjaka koji prvenstveno savjetuju dosta tečnosti, slojevito oblačenje i svijetlu pamučnu garderobe, te zaštitu za glavu i lice. U prostorijama može i korištenje uređaja za razhlađivanje, ali ne i temperaturni disbalans što znači da temperatura treba biti  umjerena odnosno razlika između unutarnje i vanjske temperature ne bi trebala prelaziti pet do sedam stupnjeva.

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Županije Sarajevo bilježe povećan broj pacijenata, sve više je to mlađa populacija, a u posljednja 72 sata medicinsku pomoć potražilo je oko 1.400 pacijenata. Među njima ima dosta turista stranog podrijetla, posebno azijskog podrijetla. Najčešći razlozi su gastrointenciona oboljenja, koja uglavnom nastaju zbog komzumiranja detaljno neopranog voća i/li povrća. Radi se o virusu koji se manifestira bolovima u stomaku, proljevom, povraćanjem.

Prema riječima dežurnog doktora u Zavodu Mirsada Hošića, hitnu medicinsku pomoć tražili su pacijenti i zbog pokretanja kamenca u bubregu, prouzročeno pojačanim konzumiranjem vode što se često čini uslijed trenutnih vremenskih prilika.

U posljednja 72 sata u Zavodu bilježe i povećan broj osoba s kroničnim oboljenjima posebno u vidu akutnih hipertnezivnih stanja, a pacijenti im se javljaju i zbog bolova u grudima.

Uz savjet stanovništvu za konzumiranje dovoljno vode i umjerene količine voća i povrća, dr. Hošić preporuča izbjegavati boravak na otvorenom posebno rizičnim kategorijama ljudi (djeca, trudnice, hronični bolesnici, starije osobe) te da tko god je to u mnogućnosti redovite obveze prilagodi trenutnim vremenskim uvjetima tj. u ranim jutarnjim odnosno večernjim satima. Kroničnim pacijentima savjetuje da redovito uzimaju terapiju.

- Najbolja prevencija jeste smanjiti izlaganje suncu odnosno izbjegavati boravak na otvorenom u vrijeme visokih temperatura zraka - naglasio je.

U ambulanti Zavoda za hitnu medicinsku pomoć SŽ, namijenjenu za djecu do 14 godina, bilježe dnevno oko 60 pacijenata. Razlozi za posjet liječnicima slični su kao i kod pacijenata starije životne dobi.

U aktualnom valu vrućina, prognostičari u Federalnom hidrometeorološkom zavodu ne očekuju promjenu vremena u Bosni i Hercegovini u narednih nekoliko dana. Pad temperatura zraka prognoziran je za razdoblje poslije 20. srpnja, kad su mogući jači lokalni pljuskovi. Međutim, to osvježenje će biti kratkotrajno, možda dva-tri dana, te će temperature zraka opet postepeno rasti do razine iznad 30 stupnjeva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?