u 75. godini života

Preminuo Jago Lasić, bivši predsjednik Gospodarske komore FBiH

15.09.2024.
u 16:05

Lasić je svojim radom i zalaganjem u velikoj mjeri doprinio razvoju poslovne zajednice u tom entitetu, ojačavanju konkurentnosti domaćeg gospodarstva

U subotu je u 75. godini života preminuo Jago Lasić, dugogodišnji predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH i jedan od ekonomskih stručnjaka koji je svojim radom i zalaganjem u velikoj mjeri doprinio razvoju poslovne zajednice u tom entitetu, ojačavanju konkurentnosti domaćeg gospodarstva. Lasić je bio i jedan od ključnih promotora zaštite domaće proizvodnje, a istaknuo se svojim zalaganjem koje je išlo u smjeru prepoznavanja strateških poljoprivrednih proizvoda. Kao osoba koja je interese i potrebe domaćih gospodarstvenika uvijek stavljala na prvo mjesto, Lasić je upućivao na činjenicu da BiH uvozi mnogo više nego je to naše stvarna potreba kada je riječ o poljoprivrednim proizvodima. Jago Lasić rođen je u Uzarićima 1949. godine, gimnaziju je završio u Širokom Brijegu, a diplomirao je na Fakultetu ekonomskih znanosti u Zagrebu. Bio je na više rukovodnih dužnosti u bivšem sustavu, među kojima i kao direktor širokobriješke Konfekcije. Bio je predsjednik općinske vlade Široki Brijeg te dugogodišnji predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH. Lasić je odigrao i značajnu ulogu u dramatičnim trenucima zaustavljanja tenkova JNA kod Pologa. Naime, tada je bio predsjednik Izvršnog odbora općine Široki Brijeg te je s drugim predstavnicima novoizabranih vlasti, poput Ivana Primorca, Anđelka Mikulića..., odbio suglasnost za održavanje vojne vježbe JNA na području ove općine. Lasić se za Večernji list u tekstu objavljenom 2019. godine prisjetio tih dramatičnih događanja navodeći kako je lokalnom stanovništvu i vlastima najvažnije bilo ipak izbjeći sukob iako su u nekoliko navrata stvari prijetile izmaknuti nadzoru. Posebno nakon informacije o pokušaju dolaska vojnih specijalaca te prigodom prolaska kolone kroz sam Široki Brijeg. -Nastojali smo pod svaku cijenu izbjeći sukob i na kraju smo to uspjeli - kazao je tada.

Posmrtna povorka kreće sutra u 16 sati ispred mrtvačnice u Uzarićima, a obitelj prima sućut od 15 sati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije