„Bistrica“ upozorava na opasnost od malignih oboljenja

Prevencija je najbolji i najjeftiniji lijek

17.10.2024.
u 14:47

Livanjska Udruga žena oboljelih i liječenih od raka dojke „Bistrica“ tradicionalnim obilježavanjem Dana ružičaste vrpce još jednom je skrenula pozornost javnosti na opasnost od malignih oboljenja, posebice žena kod kojih je rak dojke najzastupljeniji, a oboljelih i umrlih je iz godine u godinu sve više. Ove hrabre žene, jer nije lako izaći u javnost sa svojom bolešću, dijelile su promotivni materijal, razgovarale sa sugrađanima, a Marija Pendić, poučena vlastitim iskustvom, sugerirala da se za svaku, pa i najmanju promjenu, odmah jave liječniku. S tim u vezi kazala je kako je i sama pogrešno postupila te s uočenom promjenom na dojci nije odmah otišla liječniku.

„Govorila sam sama sebi, neka, ne moram ići odmah u bolnicu, nije to rak, a promjena veličine manje mandarine bila je bolna na dodir. I tako prođe izvjestan period dok nisam posložila kockice u svojoj glavi. Kad sam konačno otišla liječniku otkriveno je da je riječ o malignitetu koji je već uhvatio maha, tako da mi je sve to otklonjeno prije 8 godina. Ali evo me i danas sa mojim ženama, bolest je pod kontrolom, istina sad malo desna škrga ali i nju ćemo riješiti,“ govori nam uz smijeh Marija. Također je naglasila kako joj Udruga puno znači, jer je puno više od druženja, zapravo prava psihoterapija.

Vijest o malignom oboljenju svaka žena doživljava na svoj način. Šok i nevjerica svima su zajednički, a nakon toga slijede specifične priče. Evidentno je da i liječnicima nije lako. Dr. Darko Čondrić, specijalista radiolog, s tim u vezi nam je kazao: „Svaki je trenutak težak kad uočite promjenu, kad vidite da je to loše i situacija je svaka za sebe. Trebate saopćiti toj osobi o čemu se radi, da slijedi dugotrajna obrada, dugotrajno liječenje, da se radi o zloćudnoj bolesti i nikad to nije rutina. Svakoj osobi pristupite pojedinačno, individualno. Ja bih rekao da su naše žene jako hrabre. Radim, i radio sam puno i u drugim sredinama, i izvan granica BiH, i moram reći da naše žene to prihvate puno bolje nego u drugim sredinama, imaju neku vjeru i snagu i, evo, lijepo ih je vidjeti i ovdje, okupljene oko zajedničke akcije, te da kroz svoju udrugu daju podršku jedna drugoj.“

Da je prevencija najbolji i najjeftiniji lijek suglasni su i struka i one koje se hrabro nose s rakom dojke, stoga neumorno upozoravaju javnost na povećan broj oboljelih. Slavica Gotovac, predsjednica „Bistrice“, prikuplja samoinicijativno podatke o novo operiranim, budući da registra o oboljelima nema, te dodaje: „Ove godine, koja još nije okončana, imali smo puno više operiranih sa sumnjom na maligno oboljenje. Tako je od siječnja do listopada u ŽB Livno operirano 19 osoba, s tim da je bio jedan muškarac od 77 godina, što je još jednom potvrdilo da od raka dojke mogu oboljeti i muškarci. Na žalost, kod 13 operiranih potvrđen je karcinom.“

Statistikom nisu zadovoljni ni u Zavodu za javno zdravstvo HBŽ, naglašava njegova ravnateljica dr. Diana Mamić: „Budući da vodimo vitalnu statistiku dulji niz godina, a smrtnost je jedna od tih stavki, posebno obrađujemo i uzroke smrtnosti te moram istaći zabrinjavajući podatak da na godišnjoj razini u ukupnom mortalitetu na maligne bolesti otpada i do 20%. A što se tiče karcinoma dojke, evo reći ću vam podatke za zadnje tri godine. U 2022. imali smo 9 žena umrlih od te bolesti, 2023. sedam (7), a do kolovoza ove godine imamo ih već 9. I vjerojatno će ih biti još u ovom zadnjem kvartalu.“ Kako bi se smrtnost od karcinoma smanjila na najmanju moguću mjeru iz Livna je poručeno kako je krajnje vrijeme da se s preventivnim programima ozbiljnije pozabave i Županije, ali i više razine vlasti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije